2024 34. kitabı
Yazıldığı döneme ait gerçekten sağlam bir başkaldırı. Amerika'nın 1.Dünya Savaşı'ndan sonra dünyada siyaseten ve kültürel olarak dominant hale gelmesinin, özellikle de sosyal yaşamı yozlaştıracak etkilerinin gidebileceği geleceğe dair eleştirel duruşu ile övgüyü hakediyor. Ayrıca insanlığın hedefindeki bazı önemli sorunlara çözüm getirmede alabileceği kararların, gelecekte neye evrilme potansiyelleri olduğunu işaret edebilmesi sayesinde güncel ve uyarıcı nitelikte. Fakat konusu ve yarattığı distopik dünya açısından oldukça ilginç olmasına karşın çok fazla slogan atıyor diye hissettiğim kitaptan bu sebeple beklediğim kadar keyif alamadım. Özellikle gittiği son beni tatmin etmedi. İnsanlığı yıpratan etkenler olarak görülen sosyalleşmeye hatta insana dair ne varsa altüst edildiği bir dönemde, insanlığın bir kısmı "mutluluk" sanrısı içerisinde, yaşlanmadan ama genç görünmelerine rağmen çoktan barıştıkları ölümle biten bir hayat yaşıyorken, Vahşi Bölge'de eski dünyaya ait ne varsa ilkelliğe geri dönülmüş bir biçimde devam ediyor. Anne-baba ve doğum kavramlarının ayıp olduğu, test tüplerinde bir nevi kast sistemi itibariyle nasıl bir hayat yaşayacağınızın belirlendiği, erken bebeklikten itibaren şartlandırılma ile kendi seçimleriniz olduğunuzu sandığınız her şeyin zaten kafanızda inşaa edilmiş olduğu, herkesin herkese ait kabul edildiği, bireyşelleşmenin kabul edilemezliği, kitapların kafa karıştırıcı ve düzen bozucu kabul edilerek yok edildiği, tasalanmanın, eleştirel düşünmenin Soma adı verilen zararsız uyuşturucu ile geçiştirildiği bir gelecekte yaşayan Lenina adlı güzeller güzeli kızımızın rahat yaşamı içerisine, Vahşi Bölge'den getirilen John'un dahil olması ile her şey, farklı karakterler çerçevesinde bir nevi sorgulamaya dönüşüyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi kitap, olası gelecek senaryoları incelemesi dahilinde kıymetli olsa da ben değerlendirmemi bir inceleme, irdeleme, araştırma konusu üzerinden değil, hikayenin bana verdiği keyif üzerinden yaptığımdan 6 puan verdim.
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,1bin okunma