Doğrusunu söylemek gerekirse sonuna kadar gelince dek ters köşelerden sürüklendim güzel eşsiz bir roman Ahmet Ümit kadınlara karşı yapılan zulümü işkenceyi eşyaymış malmış gibi alıp satılıp kullanılmakta olanlara karşı çıkıp kitapta da bahsederek bir çeşit protestoda bulunmuştur. Ayrıca Beyoğlu'nun En Güzel Abisi nde yazar adam karakterin aslında Ahmet Ümit in bizzat kendisi olduğunu gösterir çünkü Beyoğlu Rapsodisi adlı kitabın polisler kendi aralarında bahsedilip ayrıca romanın sonunda yazarın kitabı başkomsere armağan verilip kitapta okuduğumuz Beyoğlu'nun En Güzel Abisi kitabın kendisi olması ve kitapta geleceği görmesi delil nitelinde açıklığa kavuşturmaktadır.
kitabın konusu ise İstanbul Beyoğlu'nda bir yılbaşı gecesi öldürülen bir adamın cesedini devriyede gezen polislerin bulmasıyla başlar öldürülen maktül yakışıklı zalim kötü çapkın bir tiptir. Ayrıca mafyaların kabadayıların eşkıyaların sağ koludur. Eskiden en gözde en güzide olan beyoğlu şimdi kuş uçmaz kervan geçmez yere çoktan dönüşmüştür her türlü pisliğin belanın olduğu yer haline gelmiştir beyoğlu. Başkomser Nevzat yani lakabı beyoğlunun en güzel abisi ile Ekibi komser ali ve komiser zeyneple bu eski kabadayıların olduğu belalı yerde katili bulabilecek mi oldukça ve okudukça ters köşe olacaksınız ve kitabı okudukça bu cinayete bağlı çoğu zanlıların başka yaptığı rezilliği suçları açığa çıkmakta hem de katilin kim olduğuna dairc çetin araştırma yaparken çatışmanın ortasında olduğu ve geçmişte de benzer eylemler yapıldığı bahsedilip katili bulmak için adım adım zorlu mücadele etmektedirler.