2024 131. kitabı
Tebaa / Heinrich Mann 19.yy II.Wilhem Almanya’sının toplumsal ve siyasal bir perspektifi niteliğinde olan “Tebaa”da Heinrich Mann yarattığı Diederich karakteriyle aşırı milliyetçiliğin beraberinde getirdiği ahlaki yozlaşmayı da tüm eleştirileri göğüsleyecek bir üslupla gözler önüne seriyor. Kahramanımız Diederich otoriteye tapınma derecesinde bağlı olup bu denli biatın sunduğu meyvelere de hiç hayır demeyen biridir. Çocukluğundan itibaren tanımaya başladığımız Diederich’le dönemin toplumsal ve siyasal atmosferine de tüm gerçekliğiyle tanık oluyoruz. Diederich’in kendine rol model aldığı “yücelerin yücesi Kayzeri” için yapamayacağı bir şey var mıdır diye düşünüyoruz sayfalar ilerledikçe: Mesela kendinden güçlü gördüklerine tapınma? Elbette, sonuna kadar. Peki kendini güçlü gördüğü, özellikle kadın ve çocuklara karşı zorbalık? Pek tabii; annesi, kız kardeşleri ve eşinin de dahil olduğu bir gruptan bahsediyoruz burada. Onun için üzerine basılmayacak kimse yoktur. Roman boyunca aşırı milliyetçi bir tip olan Diederich’in sinsi hesapları, otorite karşısında nasıl el etek öptüğü; din, millet, aile gibi kavramları dilinden düşürmeyip bunların tamamını, içini boşaltarak kirli işleri için nasıl kullandığını okurken;bir yandan da sendikalı işçilerin kimi zaman otoriteye direnirken kimi zaman da bu orantısız güç karşısında nasıl boyun eğdiklerini görüyoruz. Ve tabi yine iktidarın en büyük destekçisi değişmiyor: Kilise her koşulda otoritenin yanıbaşında. Hakim ve yargıçların da ne denli önemli rolleri olduğunun işlendiği mahkemeli bölümlere ise kocaman bir kalp. Cüppelerin iliği yok!!! MüthiştiAsla eskimeyecek bir roman; ne zaman ki güce ve otoriteye tapınma biter, gerçek demokrasi yeryüzüne hakim olur; ancak o vakit “ne günler varmış” der ve nostaljik bir roman olarak okuruz Teba’yı. Anlatacaklarım bitmez benim, siyasi romanlar en sevdiklerimden çünkü; devamını Heinrich Mann’den okuyun ama. Tüm aile mi yetenekli olur? Thomas Mann, abi Mann, oğul Mann :) Uzun zamandır baskısı olmayan bu kült eseri bizlerle buluşturan Betül haskalaycı iyi ki var. Tadımlık alıntımın dahası 1000Kitap hesabımda. “Vatandaş, uykundan uyan artık!” #tavsiye Betül haskalaycı #tebaa
TebaaHeinrich Mann · Ketebe Yayınları · 202443 okunma