Martin Eden
2024 4. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2024 20:14
Ucundan spoiler uyarısı Kitap, elime aldığım anda beni pek içine çekmemişti. Açıkçası uzun bir süre ilk yirmi sayfada oyalandıktan sonra kitabın içine nihayet girebildiğimde gerçekten elimden bırakamadım. O kadar uzun süre niye oyalandığımı ya da neden bir türlü okumayı devam ettiremediğimi sorguladım. Kitabın içindeki aşka değinmek istiyorum. Bana sorarsanız Martin'in aşk olarak tanımladığı duygu tam olarak aşktır diyemem. Ruth'a karşı tavırlarında ilahlaştırma, tapılası bir varlığa karşı duyulan hayranlık vardı. Tabii bunun bakış açısına göre değiştiğini kitabı yorumlayan başka kişilerin yorumlarını gördüğümde anladım. Çünkü bu aşırı hisleri çok güzel bir aşk olarak tanımlayan veya Martin'in Ruth'u ne kadar derinden ve güzel sevdiğiyle ilgili yorumlar yapanlar görmüştüm. Benim gibi düşünen bir kesime de rastladım bu yüzden bakış açısı demek istiyorum. Martin'in, herkesin kendisine olan şevk kırıcı davranışlarına rağmen, üstelik sevdiği kadın da bunların içindeydi, kendisinin farkında olması, içindeki cevheri ortaya çıkarmaktan asla vazgeçmemesi ve bunları yaparken de kendinden bambaşka biri yaratmasını okumak, onun heyecanını ve yer yer hayal kırıklıklarını satırlarda hissetmek çok keyifli ve güzel bir serüvendi benim için. Farklı bir sonu hak edip etmediğini sorgulasam da içinde bulunduğu ruh halini düşünürsek çok da şaşırtıcı bir son olmadı. Martin Eden'a bu son yakışmazdı ama hayata dair hedefler ve amaçlar ortadan kalktığı anda ulaşılacak yegâne son da budur muhtemelen.. Martin Eden'ı tanımak güzeldi, umarım siz de henüz tanışmadıysanız en yakın zamanda tanışmaya karar verirsiniz! 18 Ekim 2024 Cuma Jack LondonJack London Martin EdenMartin Eden
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,7bin okunma