Kitabımızda yazar Yu Hua on sözcükle Çin tarihini ve kültür devrimini anlatmış.Kendi yaşanmışlıklarından ve
gözlemlerinden bize kesitler sunmuş.
Dolu dolu Çin tarihi, ve insanın içini acıtan gerçek hikâyeler de vardı.
Kitapta Çin tarihi anlatılmış, ama okurken yaşanılanlar size o kadar çok tanıdık geliyor ki:)) "aynı biz" diyorsunuz:)
"Okumak" sözcüğünün olduğu bölüm özellikle bir okur olarak beni çok etkiledi.
Şimdilerde PlayStation ve iPhone kuyruğuna girip sıra bekleyenlerin yerine, eski nesiller sabahlara kadar kitap kuyruğunda beklermiş.
Bir de okuyacak kitap bulamayınca buldukları her şeyi okumaya çalışırlarmış.
Düşününce şimdilerde ne kadar şanslıyız biz dedim :)
Kitabın "farklılıklar"sözcüğü bölümü de beni çok etkiledi.
Yazar öyle bir tespitte bulunmuş ki müthişti.
Geçmiş nesille şimdiki nesli karşılaştırmış ve
demiş ki:
"Bir aşırı uçtan diğer bir aşırı uca savrulmamıza sebep olan neydi? Bu soruya verilecek sayısız yanıt olabilir, şelale gibi akacak yanıtlar olsa da, ben yine de açıklanmasının çok güç olduğunu düşünüyorum. Ancak çok açık olan bir nokta var: Uçların baskısı altındaki bir çağ, toplum yapısı köklü bir değişikliğe uğrayınca kaçınılmaz olarak yine uçlardaki başıboş bir çağa atlıyor. Tıpkı bir salıncak gibi, bir yöne yükseldiğinizde tam zıttı diğer yöne de aynı sekilde yükselirsiniz.."
Çok düşündürücü gerçekten..
Ayrıca yazar Yu Hua bir bölümde, aynı yaştaki iki Çinli çocuğun çocuk Bayramı'nda arzu ettikleri hayallerine de yer vermiş."Birininkinin istediği Boeing uçak iken. Öbürünün hayali sadece beyaz bir spor ayakkabısı "
Arada ne kadar dağlar kadar fark var.
Toplumdaki insanların hayat standartına da bir göndermede bulunmuş böylece.Hayat dersi gibi!
Son olarak Çinlilerin taklit olayına da değinen yazar, Yu Hua okuru gülümsetecek şahane hikayelerle ve bizzat kendi yaptığı taklitciliğini de itiraf ederek kitabı bitirmiş:)
Çok akıcı, yazarın şahane anlatımı ve müthiş gözlemiyle şahane bir kitap okudum.
Tavsiyemdir. Yazara Yu Hua selam olsun
Keyifli okumalar dilerim..