Yetişkindeki Çocuk
2024 44. kitabı
Yoruma geçmeden evvel psikanalizci Sandor Ferenczi'nin kendisinden söz etmek istiyorum. Viyana 'da tıp eğitimi alan Ferenczi ilk görevi için Macaristan'a döner. 1900'de nöropsikiyatri bölümüne girer ve ardından üniversitede psikanaliz kürsüsünde çalışmaya başlar. 1907'de psikanalizci Jung ile tanışır. İşte bu tanışmadan sonra Frued ile hem çalışma hem de dostluk kurma imkanı bulur. Ferenczi'yi bu alanda öne çıkaran husus ise psikanalizin merkezine travma kavramını koyması olur. Bu eserinde ise yetişkin bir bireyin çocukken geçirdiği aşamalar, bu aşamaların olası ettiklerini psikanaliz gözünden anlatmış. Gerçeklik duyusunun gelişmesi ve evreleri, aileinin çocuğa uyumu, çocuk ve temizlik ilk bölümlerin en önemli konuları arasında yer almakta. Özellikle de gerçeklik duyusunun gelişimi üzerinde çok durulmuş. Çünkü telefon ve bilgisayarların olmadığı bir dönemde bir çocuğun hayal dünyası daha çok soyut öğeleri içerdiği için beş duyusunun gelişmiş olması somut ve soyut ayrımını yapmasında mühim etkendi. Şimdilerde çocuklar somut ve soyut ayrımı oldukça net olduğu için o zamanki gerçeklik duyusu üzerine bu denli düşmüyoruz. Az evvel yaptığım tespit tabiki kitapta yer almıyor. Bir psikolog olarak kendi kanatimi sizlerle paylaştım. Çünkü bu tarz eserleri okumak ayrı bir aşama anlamak ise bambaşka bir aşama olduğundan ve aranızda merak duyan olur niyetiyle izah ettim. Hele de diğer bölümlerde yer alan konuların; ailede çocuğun iyi karşılanmaması, yetişkinlerle birlikte çocukların psikanalizi ve yetişkinlerin kendi psikolojilerini çocuklarına yansıtması gibi konuların ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Öyle ki giriş bölümündeki şu cümle benim kitaba merakımı kat kat arttırmıştı. "Tümüyle yetişkin olan bir insan varlığı yoktur." Sandor Ferenczi
Psikoloji
Yetişkindeki ÇocukSandor Ferenczi · Cem Yayınevi · 201444 okunma