Varolamayanlar
2024 77. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2024 22:17
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur adlı eseri isminin aksine huzursuzluğun kitabı.Sadece 4 ayda böyle kaliteli bir edebi metin yazılmıştır. Şubat 1948 ile Haziran 1948 tarihleri arasında. Kitapta, dört bölüm ve dört önemli karakter vardır. Ama ana karakter Mümtaz'dır. Diğer karakterler hep Mümtaz'a ek karakter gibidirler. Olaylar Mümtaz çevresinde şekillenir. Kimilerine göre bu eser basit bir aşk hikayesi olarak yorumlanabilir. Ama benim için bu çok basit ve acımasız bir yaklaşım olur. İlerleyiş ne kadar Mümtaz ve Nuran'ın aşk hikayesi olsa da, etrafında şekillenen birçok unsur da mevcuttur. Öncelikle İstanbul sevenler bu kitabı kesinlikle sevecekler, burunlarına buram buram İstanbul'un kokusunu çekecekler. Kitaptaki en önemli ilk mevzu şu ki; 1.Dünya Savaşı mağduriyetini fazlası ile yaşayan Türk toplumunun bu kitapta savaşın devamı niteliğinde olan 2.Dünya Savaşı'nın topluma olacak muhtemel etkisinden çok ciddi bir şekilde bahsedilmiştir. Cumhuriyet sonrası ülkenin genel durumundan da kitapta bahsediliyor. Bu nedenle eser ciddi bir dönem kitabı olarak yorumlanabilir. Mümtaz, Nuran ilişkisi dönemsel olarak değerlendirildiğinde çok daha anlaşılır bir hikaye olacaktır. O nedenle dönem girişi yaptım incelememde. Ayrıca Mümtaz'ın ve diğer karakterlerin varoluşsal sancılar yaşadığını da bir yere not etmek lazım. Peki dönemin bu iki karakterdeki etkisi ne derseniz; o da çok muğlak bir şekilde açıklayabileceğimiz bir konu. Çünkü her iki karakterde döneme bir şekilde ayak uyduramamış. Birisi dönemi benimseyememiş, toplumun yok etmek üzere olduğu Nuran, diğeri de ne istediğini bilmeyen, dönemi kabul veya red konusunda kararsız kalan Mümtaz. Öncelikle, günümüz okurlarının hala aslında benzer şeyler yaşanıyor diyebileceği ve çok da uzak olmadığımız bir ortam var. Bu ortam doğu ile batı arasında kalmış bir toplumun aslında bizlere olan yansıması. Bilindiği üzere genelde iki düzenin bizim gibi arada kalmış insanları o düzenlerin en kötü özelliklerini alır. Beyoğlu çevresi Batı, mahallelerin olduğu yerler Osmanlı kültürü ve Doğuyu simgelemekte.Kültürlerle ilgili önemli bir alt izlenim almak için yine okunabilecek bir eser. Bir diğer önemli konu da kitabın dili. Fazlaca zor bir dil. Edebi dil olarak zaten Türk Edebiyatının bence en önde gelen ismi. Yine roman konusunda da bence en önemli isim. Ama anlaşılması zor. Suat'ın kitaptaki duruşu ve amacı çok önemli. Derinliği ve bize mesajı olan bir karakter. Kitapta neden bu karakterin olduğu aleni. Kötü bir karakter bence genel anlamda ama diğer yandan sistemin doğurduğu bir kaybedenler kulübü üyesi olarak da yorumlayabiliriz onu. İşsizlikle ve liyakatla ilgili de mesajlar vermek için zaten kitapta bu karakter uzun uzun anlatılmış bizlere. Şu anda da gördüğümüz kadarı ile değişen bir şey yok. Hatta daha kötüye giden bir durum var da diyebiliriz. Sen ne yaparsan yap eğer ki siyasi, çevresel ya da parasal olarak gücün yoksa, yani şanssızlardansan düzen,seni olumsuz anlamda içine çekiyor ve yok ediyor. Var olma çabalarında boşa çıkıyor. Bunu birçok Türk genci günümüzde de yaşıyor. İşte Huzur kitabı bu dünyadaki o şanssızların da kitabı. Yine iki aşığın arasında kalan bir kadın bu kitapta da karşımıza çıkıyor. Romantik unsurlar yeterli olmasa da, anlatım tabii ki kusursuzdu. Bu kitapta da her aşkın insanın kendisini yakıp yıkan acı yüzünü net bir şekilde görüyoruz. Kitap aslında 1 günü anlatır. Sadece 1 gün ve 400 küsür sayfa yani. O gün İkinci Dünya Savaşının 1 gün öncesidir ve bize 1 eylül 1939'dan önceki gün olan 30 ağustos 1939 gününü dolu dolu anlatır. Romanda anlatıcının yaptığı bir betimlemenin sonunda Mümtaz’ın bu betimlemeye yönelik konuşması anlatıcı ve romandaki ana karakterin karıştığını gösterdi. Bu hata mıydı, bilerek miydi anlayamadım. İlk kez de denk geldiğim bir mevzuydu. Ahmet Hamdi Tanpınar okumak ciddi bir müessese. O nedenle bu kitapla başlamak doğru mudur muhabbetinden evvel bence Ahmet Hamdi okumaya hazır mıyım çok daha isabetli bir soru olacaktır. İyi bir Türk edebiyatı okurunun okuması gerektiğine inanıyorum. O nedenle Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Huzur kitapları onu okumaya başlamak için çok doğru giriş kitapları olur ama dediğim gibi önce altyapı hazırlığı. Kitaba puanım 9.
HuzurAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 201921,3bin okunma
1 +1'leme
9bin Gösterim
Okuması zor ama bir o kadar keyifli bir kitaptı 💫
Kesinlikle İrem😇
Kalemine sağlık.. Mahur Beste kitabında da bir günü anlatıyordu.. dili gerçekten de ağır, ufacık dikkat dağınıklığını da asla affetmiyor yazar :) dediğin gibi hazır olmak merak etmek lazım önce:d
Kesinlikle
Bence ilk okumaya huzurdan başlamak lazım bende uyandırdığı duygular çok başkaydı haala aklima geldikçe kafamın içinde bir mahur beste çalmaya başlıyor.
Onu okumadım daha 🥲
👌🏻👏🏻✨️🤍