Yazar Şinasi Gündüz dinler tarihi alanında bir akademisyen olduğu için kendi fikirlerinden ziyade hıristiyanlığın tarihsel gelişimini, dinsel kaynaklarını, temel inanç esaslarını, mezheplerini, ibadet anlayışlarını ve kilise kurumunu bilimsel manada yazmış. Öyle ki kitaplığınızda bulundurmanız gereken, hıristiyanlığık hakkındaki sohbetlerinizde temel kaynak olacak nitelikte bir kitap.
Bir tarih sever olarak benim en çok hıristiyanlığın tarihsel gelişimi dikkatimi çekti. Hz. İsa'nın dönemindeki Yahudi toplumu, havariler, patristik dönem ve konsiller bu dinin serüveni ve toplumda karşılık bulması açısından çok önemli. Temel inançlarını ve ibadetlerini az çok biliyordum lakin sosyolojik bağlamda hıristiyanlığın mezhepleri ile yeni kilise akımları oldukça önemli detaylar içeriyor. Hıristiyanlığın Batı karşılığı olduğu kadar Anadolu'da da karşılığı var. Çünkü konsillerin çoğu Anadolu topraklarında yani Türkiye'de gerçekleşmiş. Hz. İsa'nın annesinin ve havarilerinin Filistin'ten ayrılıp Anadolu'ya gelmesi ise ayrı bir kitap konusu. Kıymetli topraklara, büyük bir medeniyete sahibiz. O yüzden daha çok okuyup daha çok öğrenmemiz gerekiyor.
Son olarak kitapta daha çok hıristiyanlığın Batı'daki konumuna değinildiğini belirtmeliyim. Kilisenin kurumlaşması ve etkinliği dikkat çekecek hususlar arasında. Zaten okuduktan sonra Avrupa'yı gezerseniz eğer muhtemelen kitaptaki bilgilerin karşılığını fark edeceksiniz.
Şinasi Gündüz