Modern toplumlarda gündelik hayattaki sapkın şiddetin artması hem bireysel hemde toplumsal bir yaraya dönüşmüş durumda. Şiddetin denince akla ister istemez fiziksel olarak zarar vermek geliyor. Lakin sanıldığının aksine duygusal şiddet fiziksel şiddetten daha yoğun bir şekilde uygulanıyor. Ve gündelik hayatta iş hayatı ve özel hayat olmak üzere iki alanda da manevi tacize maruz kalıyoruz. İş hayatı eve geldiğinizde biten bir olgu iken peki ya bir sapkın ile evli ya da sevgiliyseniz onun ağından nasıl kurtulacaksınız? İşte kitabın ikinci ve üçüncü kısmı da bu soruyla ilgili.
Evvela böyle eğilimleri kişiler etrafa enerji saçan, mutlu insanları seçer ve onlar farkında olmadan belli bir süre takip ederler. Amaç, sizin davranış şeklinizi ve tutumlarınızı tanıştığı zaman size elde etmek adına kullanmak istemesidir. Ne kadar güzel ya da yakışıklı olduğunu söylemisinden bütün kurlarına kadar tam bir romantik aşığı oynar. Sizi tavladığı yetmezmiş gibi rol yaptığı dönem içerisinde etrafındaki herkes sizi taktir eder. Bu duruma sapkın baştan çıkarma ve iletişim deniyor.
Ardından sapkın şiddet başlar. Evdeyken başka sosyal ortamdayken başka biridir. Sizi devamlı aşağılar. İlk etapta bu davranışlarını mantık bir çerçeveye oturmaya çalışırsınız ama nafiledir. Üç beş ay sonra psikolojik çöker, etrafınızdaki insanlara yaşadığı durumu anlatırsınız. Gelin görün ki kimse size inanmaz çünkü mükemmel biriyle birliktesinizdir. Böyle bir durumda profesyonel yardım almanız gerekmekte. Acıdan ve suçluluk duygusundan arınmak kolay değil. Bazende hiç tahmin etmeyeceğiniz hukuki işlemlere başvurmak zorunda kalabilirsiniz. O yüzden sağlıklı bir yol izlemek önemli. Kendini başınıza gelmese bile yakınlarınız başına gelmiş olduğunu okurken fark edeceksiniz. Ve başucu kitabınız olacak.
Marie France Hirigoyen