İslam, tasavvuf, gelenek ve göreneklerini temel alarak hemen her konuda ahlaki öğütlerin verildiği manzum veya mensur eserlere "pend-nâme" adı verilir. Bu tarz eserleri her zaman severek ve ilgiyle okumuşumdur.
Ferîdüddin Attâr 'ın bir eczacı ve hekim olduğu, yazdığı kırkı aşkın eseri bulunduğu fakat Moğol akınları sırasında kaybolduğu biliniyor fakat , "Pendnâme, Mantıku't Tayr ve Tezkiratul Evliya " isimli bu üç kıymetli eseri, islâm klasikleri arasında sayılmakta. Bu değerli düşünürün bir asrı aşan ömrünün sonlarında bir Moğol çerisinin eline tutsak düştüğü ve şehit edildiği rivayet ediliyor. Okuduğum eserleriyle (özellikle Mantıku't -Tayr) düşünce dünyama derin izler bırakan bir isim olan Attar 'ın İslâm düşünürleri içinde hakkıyla idrâk edilip anlaşılamadığı kanısındayım.
Pendnâme , sayfa sayısı az olan bir metin olsa da, mânâ derinliği ve muhteviyatı bakımından oldukça hacimli bir eser.
Üzerinde tefekkür edilesi, ibret alınıp hayata geçirilesi pek çok kıymetli öğüt içeriyor.
Mutlaka hepimizin kütüphanesinde yer alması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.
Okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
__Ey bütün gece sabaha kadar uyuyan zavallı! Yarın yatacağın karanlık toprağa da bir kandil yak.
__Ey oğul! Kalk uyan ki yarın çok uyuyacaksın. Kendinden haberin varsa uyan demeden önce yerinden fırla .
__Yüksek adam olmak istiyorsan Ey oğul kendine rahat kapısını kapa. Cennet kapısı ancak dünyada rahat kapısını kapayanlara açılır.
__Ey kardeş uzunluk ve mevki hevesinden vazgeç kendini Allah kapısına yarayışlı kıl mevki peşinde koşan horlanmaya mahkumdur .
Allah'ın sana haram kıldığı şeylerden uzak dur ki iyi ad kazanasın. Allah elbette sana rızık kapısını açacaktır, gönlünü ferah tut çok üzülme.
Ferîdüddin AttârPendnâme