·64 syf.·
Pendnâme
Pendnâme
Nişaburlu bilge
Ferîdüddin Attâr
'dan dini tasavvufi ve toplumsal öğütler içeren bir kitaptı genel olarak güzeldi ama içerisinde ki öğütler de çok sık tekrarlayan yerler vardı, aynı öğütleri her sayfada okuyor gibi oldum, sık tekrara düşmesi kitabın bence olumsuz yanıydı. Pendnâme, genel açıdan İslâmî bir temele dayanan ahlak ve edep kurallarını kısa çözümler halinde gençliğe öğütlemek maksadıyla yazılmış öğretici bir eserdir. Öte yandan bu baskının kalitesi cidden çok düşüktü aşırı yazım ve harf hataları vardı bu da okumayı güç kılıyordu ama kitap genel olarak güzeldi beğendim dediğim noktalardan dolayı 3 puan kırdım. Öyle ki kitabın içindekiler bölümü bile yanlış basılmış cidden özensiz bir baskıydı ama çevirisi güzeldi. Okuyacak olanlara bu yayınevinden okumamasını tavsiye ederim.
2024 5. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2024 23:52
Mevlana'nın üstadı olarak gördüğü Fars yazar Feridüddin Attar' ın Pendname yani Öğüt Kitabı adlı eseri; dini,toplumsal,ahlaki yönden insanlara yol göstermek amaçlı yazılmış didaktik bir eserdir . Kitabın içinde feyz alabileceğimiz örnekler mevcut.Dili sade,okurken bir şeyler öğrenebileceğimiz ve günlük hayatta kullanabileceğimiz bilgiler var içerisinde.Okumak isteyenlere keyifli okumalar dilerim.
2022 81. kitabı
Pendname. Mevlana’nın üstadı olarak kabul ettiği Feridüddin Attar tarafından kaleme alınan, İslami temele dayanan, edep ve ahlak kaidelerini didaktik bir şekilde kısa formüller halinde gençliğe sunan bir eser. Sadece gençliğe hitap ettiğinin düşünülmesi bu eserin kıymetini azaltacaktır kanaatindeyim. Çünkü gerçekten derin ve uzun tecrübeler sonrasında ortaya çıkmış ve pratik öğütler verme hususunda da tüm insanlığa hitap etmiş ve etmektedir. Sekiz asırlık tarihe tanıklığı olan bu eser her kesime hitap edebilecek kadar güncelliğini korumaktadır. Azıcık sayfada anlatılan sekiz asır, kendi nev’inde en güzel örnek olarak bizlere kadar ulaşmıştır. İnsanlar olan ilişkilerimizin tahammülsüzleştiği şu zamanda bizlere ilaç mahiyetinde olacağı kanaatindeyim. Hem okudukça kendinizi tanıyacak ve ilişkilerimizi o yönde daha sağlam kurabilmenin öğütlerini görmüş olacağız. Hani bazı kitapları okur bitirirsiniz sonra da elimin altında olsun diye ayrı bir yere koyar ve arada açıp okursunuz bölümlerinden. İşte bu eserde bu kategoriden. Yanı başımızda bulunması gereken eserlerden.
2024 5. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2024 16:54
Baskıda çok fazla yazım yanlışı vardı. Okurken keyif kaçırıyor... Kitapta yapma denilen ne varsa hepsini yaptığım gerçeği ile hâlâ yüzleşmekteyim. Yazanın çevirenin eline, emeğine sağlık.
2024 136. kitabı
İslam, tasavvuf, gelenek ve göreneklerini temel alarak hemen her konuda ahlaki öğütlerin verildiği manzum veya mensur eserlere "pend-nâme" adı verilir. Bu tarz eserleri her zaman severek
PendnâmeFerîdüddin Attâr · Ataç Yayınları · 20142,238 okunma
Nefis terbiyesi için kısa kısa öğütler
2023 4. kitabı
Kısa bir kitap normalde bir saatten az sürede bitirilir fakat başlıklar altında yazılan öğütler dikkatle okunmalı ve sindirilmelidir. Düşünerek okunmalıdır. Bir kere okuyup bırakılacak kitaplardan değil bence, arada tekrar yapılmalı.
PendnâmeFerîdüddin Attâr · Ataç Yayınları · 20142,238 okunma
“Konuştuğuma çok kere pişman oldum. Fakat sustuğuma asla!"
2023 28. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2023 11:00
Pendname yani "Öğütler Kitabı" Farklı başlıklar altında insan hayatını iyileştirmeye odaklı öğütler içeren çok kıymetli bir eser. Bir çok konuya, bizi derinlerden zehirleyen küçük dokunuşlara parmak basıyor yazar bu eserinde. Ama özellikle bu konuların hepsinin içinde bir tanesine sıkça teması hiç eksik etmemiş. Susmak.. İnsanın baş ağrısının en temel sebebinin diline olan hakimiyetsizliği noktasında ısrarla duruyor. Nefisle savaşmanın yollarından sayıyor üstad ve susma hançeri diyor.. bu üstünde uzun süre tefekkür etmeye değer bir betimleme oldu doğrusu. Biz biliriz ki haksızlık karşısında susan hakka hürmetsizlik etmiş olur. "İnsanlara daima yumuşak ve yerinde söz söyle." diyerek bütün bu suskunluk uyarılarının altına ince bir çizgi çekmiş oluyor. Hakikati konuşurken, hakikati incitmeyecek bir üslup bu istenilen.. Bu öğütler içimizde bir yolculuğa çıkartacak bizi; Kalbini asla kıskançlıkla kirletme, Yalan ve gıybet dilini kirletmesin, Amellerin riyadan uzak olsun, Bedenini Allah'ın yasakladığı haramlarla kirletme.. Hep temizlik, hep kirlilikten uzaklık öğüdü. Efendimiz (sav) ne buyuruyor: "Allah güzeldir, güzelliği sever ve temizdir temizliği sever.." Riyadan uzakta iman mumu parlar, gıybetten yalandan arınmış insanda iman mükemmel ve kusursuz kalır, haramlarla kirlenmeyen ruh yücelere erer.. Gösterişten kaçma, yoksulluk ve sabır, dünya hırsı, misafire ikram, cömertliğin önemi, mutluluk getiren şeyler.. böyle yetmişe yakın konu başlığı barındıran zengin bir eser bu. Her kütüphanede bulunması elzem bir değer. Tavsiye eder, keyifli bol istifadeli okumalar dilerim.
PendnâmeFerîdüddin Attâr · Sufi Kitap · 20212,238 okunma
Okumadan begenmemek gerek!!!:)
·128 syf.·
2023 46. kitabı
Günümüz şairlerinin maddi, yani insanın bedenine hitap eden, sosyal yaşantıda insanın kendisini geliştirmesine hiçbir şekilde fayda sağlamayan şiirlerine karşılık; geçmiş İslam alimlerinin ve
PendnâmeFerîdüddin Attâr · Karbon Kitaplar · 20202,238 okunma
2023 9. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2023 23:43
Herkese merhabalar, öncelikle bütün iyi ve kötü yorumlarınız benimle paylaşırsanız çok müteşekkir olurum. Büyük umutlarla okumaya başlayıp sonrasında hüsranla biten bir kitap. Kadınlara yönelik sık sık aşağılayıcı cümleler kurup ve kadınları, insanları (daha doğrusu erkekleri) kötülük batağına çekeceğine, onlardan uzak durulması gerektiğinden kitapta söz ediliyor. Ayriyeten kitap sadece erkekler için yazılmış gibi sanki müslüman kadınlar yokmuş, onların nasihate ihtiyaçları yokmuşcasına, sık sık"oğul ve adam" kelimelerin kullanılması açıkçası beni rahatsız etti. Kitap 96 sayfadan ve 78 bölümden oluşuyor. Kitabın içeriği, öğütleri güzel ve doğru noktalara parmak basılmış. Cennete nail olmak, hak yolunu bulmak için nelerden kaçınılması gerektiğini ve neler yapılması gerektiğini anlatılmıştır.
1000k
PendnâmeFerîdüddin Attâr · Sufi Kitap · 20212,238 okunma
2025 9. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2025 14:10
Pendnâme, her yaştan okuyucuya hitap eden, insanın kendini sorgulamasına ve güzelleştirmesine yardım eden bir nasihat hazinesidir. Dili sade, anlamı derindir Kitap hem kısa hikâyeler hem de şiirlerle örülmüştür. Her bölümde bir değer, bir davranış ya da bir ahlâk konusu işlenir. Attâr, bilgeliği hayatın içinden örneklerle anlatır; nasihat verir ama yargılamaz. “Akıllı kişi, öğütle kendini düzeltir; cahil ise pişmanlıkla.”
PendnameFerîdüddin Attâr · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 19922,238 okunma

Ferîdüddin AttârYazar · 21 kitap
Feridüddin Attar, (Farsça: فرید الدین عطار‎, Farīdo d-Dīn 'Attār) Horasan'nın en önemli dört şehrinden biri olan Nişabur'da 1136 yılında doğmuş 1221 yılında vefat etmiş ünlü bir İranlı şair ve mutasavvıftır. Hekim ve eczacı olmasından dolayı Attar olarak anılmaktadır. Mevlânâ, Şeyh Galip ve diğer mutasavvıflar tarafından yüceltilen Attar, çoğu günümüze kadar ulaşan pek çok eser bırakmıştır. Attar'ın yaşamı hakkında bilgiler çok azdır. Attar belki de değişik alanlarda da eğitim almış bir eczacının oğludur,