Ey kardeş! Tam akıllı bir insan isen halka karşı tatlı dilli ol. Ekşi yüzlü acı sözlü kimselerden dostları yüz çevirirler.
Sayfa 22
Din
Git, hısım ve akrabanı ara, onları ziyaret et ki ömrün artsın. Yakınlarından yüz çevirenin şüphe yok ki ömrünün bereketi kaçar.
Din
Her çiçeğin bir mevsimi, her kitabın bir zamanı vardır. Haziranın tadını yeni hikâyelerle çıkarın.
Her kimin mayasında üç haslet varsa şüphesiz cennet ehli olur. Nimet zamanında şükür, belâ vaktinde sabır gönül aynasına parlaklık verir Daima günahına tövbe eden mümini de Allah cehennem ateşinden korur. Allah'ından korkan kişi günahlarından özür diler. Durmadan günah işleye bir kulu Allah nasıl cennet ehli kılar? Yavrum! Daima Allah'tan mağfiret dile, kötülerden, fesatçılardan şikâyetçi ol.
Din
Arif katında dünyanın hiçbir değeri yoktur, belki kendi varlığı bile gözünde değildir. Marifet rütbesi Allah'da fani olmaktır. Fani olmayan nasıl ârif olabilir? Arif dünya ve ahiretten el çekmiştir. Allah'tan başka olan her şeyden uzaktır. Arifin gayesi Allah'a kavuşmaktır. Bundan dolayıdır ki o mutlak olarak kendi benliğinden geçmiş bir haldedir. Bu cihan neye benzer söyleyeyim mi? İnsanın rüyada gördüğü şeylere.
Din
Dilediğini Allah'tan iste yavrum. Hayır ve şer mahlûkların elinde değildir. Kullara Allah'tan başka yardımcı yoktur. Yardımı Allah'tan iste, başkalarından bekleme. Her kim Allah'ın kahır ve azabından korkarsa şüphesiz ondan herkes çekinir. Dilini kötü sözlerden sakınanlar melûn şeytanı emirleri altına almış olurlar.
Din
Mağduru çok, âlimi yok bir sorudur: "Ben ne yapacağım benimle?"