Ne Selim'miş beeee
2024 231. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 05:53
Tutunamayanlar, Türk romanları arasında çok farklı bir üsluba sahip. Toplumdaki aksaklıkları ve gariplikleri iki tutunamayan (disconnectus erectus) Turgut ve Selim’in ve Selimin çevresindeki Turgutun tanımadığı arkadaşlarını sevgilisini hayatlarını anlatarak dile getirmiş Oğuz Atay. Kitabın başkahramanı Selim çok okuyan, çok düşünen her şeyin kendi istediği gibi olmasını bekleyen,biraz içe kapanık ama herşeyden önce ruh hastası bir tip, farklı bir şahsiyet. Selim sonunda kendisini ve etrafındaki herkesi, en önemlisi hayatı gereksiz görmeye başlayıp intihar eder.(Not:Kitap Selim’in intiharı ile başlıyor) Son zamanlarında günlüğüne yazdıklarından ağır bir bunalımda olduğu anlaşılıyor. Turgut ise Selim’in sınıf arkadaşıdır ve onun değerini ölümünden sonra iyice anlar.Zaman geçtikçe de Selim’im yaptıklarını düşünerek kendisini sorgular ve sonuçta ona hak verir. Selim gibi Oğuz Atay da anlaşılan çok okuyan, geniş kültüre sahip birisi.Bu özellikleri kitapta rahatlıkla anlatıyor. Genelde nokta virgül kuralsız bir şekilde akıcı bir dille yazılmış ve insanı okurken çok zorlayan bir kitap. Benim sadece Günseli’nin Selim’i anlattığı kısımları hoşuma gitmedi.Kitabın hacminden korkmaya gerek yok sadece biraz sabır gerekli. Gelelim benim kitap ile olan servüvenim ; 18 yıl önce başlayıp 3 defa yarım bıraktığım , geçen 10 yıl önce bittirdiğim ve şimdi ise tekrar okuduğum ve halen kabul etmiyorum Türk Edebiyatının en iyi eseri olduğuna. İlk 400 sayfalara kadar akmıyor bundandır ki yarım olarak bırakılan kitap haline gelmiştir.Sabırla ve lanetlere okuyarak bittsin diyenler ise sonunun beğendiğini sanmıyorum.Yani o kadar emek verdim 760 sayfa okudum lan bence güzeldi diye kendimizi kandırmayınız evet belki msj vardır bir mantığı vardır ama kendimizi kandırmayın.Bittiren bütün okuyucular o Tutunamayanların arasına katılır. O kadar acı çekmiş okurken,morali bozulmuş Turguta sövmüş onun Selime olan tutukunluguna lan bir sal şu adamı derken sizleri duyabiliyorum. Kimse kendini kandırmasın,Oguz Atay ın ilk eseri olmasına karşı olduğundan dolayı belki bazı durumları abartmış olabilir,yahut kendi ruh durumu da öyledi ki böyle bir metin yazmıştır kendisi bilmiyoruz. Fakat Oguz Atay ile birlikte o dönem yaşamış belki 10larca başka yazarlarımıza hakaret olur daha iyi yazarlarımızda o kuşak dan çıkmıştır.Onlara haksızlık olacağından Türk Edebiyatının en iyi eseri olduğunu kabuk etmiyorum.
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202475bin okunma