Momo - Michael Ende
2024 37. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 16:19
Momo’yu elime ilk aldığımda, kitabın ismi bana hiçbir şey ifade etmedi. “Acaba daha önce duymuş muydum?” diye düşündüm. Ancak okumaya başladıkça bir bir satırlar zinciri canlandı zihnimde. Daha önce okumuşum, fakat ne zaman okuduğumu hatırlamakta zorlandım. Bu tatlı bir dejavu gibiydi; her sayfa bir anıyı geri getirdi, ama aynı zamanda yeni bir keşif gibi hissettirdi. Michael Ende’nin kaleminden çıkan bu hikâye, yüzeyde bir masal gibi görünse de aslında derin ve düşündürücü mesajlarla dolu. Momo, büyük bir amfitiyatroda yaşayan, oldukça sıra dışı bir küçük kız. İnsanlarla iletişim kurma becerisi, onları dikkatle dinlemesi ve her birine önem vermesi beni çok etkiledi. Onun basit ama güçlü varlığı, zamanın gerçek anlamını unutmuş modern insanlara adeta bir ayna tutuyor. Kitabı okurken özellikle “zaman hırsızları” kavramı beni çok etkiledi. Gri elbiseli bu varlıklar, insanların farkına bile varmadan zamanlarını çalıp onları durmaksızın koşuşturan bir döngüye hapsediyor. Bu fikir, günümüz dünyasına şaşırtıcı derecede benziyor. Telefonlarımıza yapışıp kaldığımız, bitmek bilmeyen işler arasında koşuşturduğumuz ve sevdiklerimize zaman ayırmayı unuttuğumuz bir yaşamı düşündüm. Momo’nun bu düzene karşı verdiği mücadele, bana kendi hayatımda da bir şeyleri sorgulamam gerektiğini hatırlattı. Ende’nin anlatımı o kadar sade ve akıcı ki hikâyeye kendinizi kaptırmamak imkânsız. Kitap boyunca sadece Momo’nun değil, çevresindeki insanların ve onların hikâyelerinin de sizi içine çektiğini hissediyorsunuz. Momo’nun Gigi, Beppo gibi arkadaşlarıyla olan dostlukları içimi ısıttı. Ancak en çok etkileyen kısım, bir çocuğun basit ama cesur direnişiyle bir sistemin çarklarını durdurma çabası oldu. Momo, benim için sadece bir hikâye değil, aynı zamanda bir uyarı niteliğinde. Zamanın gerçekten bize ait olup olmadığını, onu nasıl harcadığımızı ve başkalarına nasıl davrandığımızı sorgulatan bir kitap. Yeniden okumak, bana geçmişte ne kadar sevdiğim bir eseri unuttuğumu hatırlattı ve iyi ki hatırlamışım dedirtti. Bu kitabı henüz okumadıysanız ya da benim gibi bir süre önce okuyup unuttuysanız, size tavsiyem hemen bir kez daha göz atmanız. Çünkü Momo, her yaşta farklı bir anlam kazanıyor ve her seferinde yeni şeyler öğretiyor.
MomoMichael Ende · Pegasus Yayınları · 201782,2bin okunma
Çok güzel yorumlamışsınız ✨ Küçük bir ekleme yapmak isterim; Michael Ende, Momo’yu “çocuklar, geleceği şekillendirecek bireylerdir, onlara küçük yaşlardan itibaren zamanın değeri, arkadaşlık, mutluluk ve toplumsal baskılar gibi konuları anlatmalı” düşüncesiyle yazmıştır. Fakat hikayenin evrensel teması ve herkesin özümseyebileceği derinliği nedeniyle, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap etmesi, ne kadar başarılı bir yazar olduğunun göstergesi😊
Nihal
Çok teşekkür ederim, bu değerli bilgilendirme için 🙏🏻🌹 Gerçekten Michael Ende’nin böyle bir motivasyonla yazmış olduğunu öğrenmek, kitaba olan hayranlığımı daha da artırdı. Zamanın değeri ve toplumsal baskılar gibi önemli konuların hem çocuklara hem de yetişkinlere bu kadar başarılı bir şekilde aktarılabilmesi gerçekten büyük bir ustalık gerektiriyor. Ende’nin evrensel bir dile hitap etmesi, onun ne kadar özel bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Katkınız için tekrar teşekkür ederim, bu perspektifi eklemek çok anlamlı oldu 😊