2024 7. kitabı
Kitap her karakterin kendi ağzından anlatmasından dolayı biraz karışık. Bilinç akışı tekniğini oldukça iyi kullanan bir eser. Bu tarzda olduğu için okumak da zorlandım. İlerde karakterlere ne olduğunu, ne hissettiğini merak ettiğim için okumak kolaylaştı. Kitap o dönemin (Birinci Dünya Savaşı) aile üzerinde etkisi, topluma etkisi, bireye etkisi arka planda rahatlıkla yüzleşilecek durumlar arasında. Özellikle otobiyografik kısmını dikkate alıp Woolf'un hayatına bakacak olursak oradan da rahatlıkla görebiliyoruz her şeyi. Ramsay ailesi kalabalık bir ailedir. Anne romanın başkişisidir. Geriye itilmiş kadın, ideal eş, ideal kadın kalıplarıyla (o dönemde zaten bu toplumsal cinsiyet eşitsizliği ön planda ) sürekli erkeği yukarıya taşıyan biri. Kitap Jamesin deniz fenerine gitmek istemesiyle başlıyor ancak bu istek 10 yıl sonra gerçekleşiyor. 10 yıl sonra bir şeylerin anlamı kalmış mıydı James için? 10 yıl içinde Ramsay ailesinde bir çok şey değişiyor. Ölen kişiler, değişen duygular… Ramsay ve Lily arasındaki zıtlıklar Ramsay acaba hep lily gibi mi olmak isterdi özgür ve ressam ruhlu. Evlilik gelen tüm sorumluluklar ve etiketler Mrs. Ramsay için ne işaret ediyordu.? Karışık bir o kadar da anlamlı bir kitapla baş başa kalıyorsunuz. İyi okumalar.
Deniz FeneriVirginia Woolf · İş Bankası Kültür Yayınları · 20217,7bin okunma