Güzel Prensesi
2024 148. kitabı
Döneminin soylu sınıfını ve burjuvazisini ironik bir dille eleştiren yazar düşüncelerini düz yazı şeklinde değilde büyülü kuşların, mitolojik karakterlerin yer aldığı bir dünyada anlatarak herkesin belleğinde yer etmesini sağlamış. Gelelim bu eşsiz masala; zamanın dehrinde Babil Kralı yaşlı Belus'un güzeller güzeli kızı Prenses Formosante için bir müsabaka düzenler. Genç prensese talip olanlar arasında Mısır Firavunu, Hint Şahı ve İskit Kaan'ı vardır. Hepsi sırasıyla hünerlerini gösterirler. Son anlarda müsabakaya yakışıklı, adı sanı bilinmeyen bir genç katılır. Yanında tek boynuzlu atı, zümrüd-ü anka kuşu ve bir uşağı vardır. Üstelik prensese deli gibi de aşıktır. Müsabakasıyı kimin kazandığını merak ediyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Tarihi bilgisi olanlar İskitlerin bizim literatürümüzde "Sakalar" olarak anıldıklarını bilirler. Her ne kadar Türk olduklarına dair çok fazla kanıt yoksa da Amazonlarla olan iletişimleri nedeniyle Türk olma ihtimalleri yüksek ama Bozkırdan çıkıp gelen Türklerden değil. Bizzat Anadolu'da yaşayan ve Hititlerin atası sayılan Türkler. Zaten Amazonların yaşadığı mekan Samsun. Kitapta müsabakanın düzenledigi mekan ise Babil Krallığı yani bugünkü Irak sınırları. Öyle ki yazar bizim tarihimizi ve masallarımızı harmanlayarak bu eseri kaleme almış. Dilerseniz eserde beni etkileyen İskit Kaan'ın konuşmasını aktarayım. "Prensesin güzel olduğunu kabul ediyorum" diyordu "Ama bana öyle geliyor ki, güzelliğinden başka bir şeyle ilgilenmeyen, halkın arasında görünmeye tenezzül ettiği için kendisine minettar kalacağını sanan şu kadınlardan olmalı. Benim ülkemde putlara tapmayız. Gönül almasını bilen, saygılı bir kadını çirkin de olsa, bu güzel heykele yeğlerim. Sizde onun kadar yabancılara gösteriyorsunuz. Sizi ona yeğlediğimi bir İskit'in tüm açık yürekliliğiyle itiraf ediyorum." Voltaire
Babil PrensesiVoltaire · Alfa Yayıncılık · 2023577 okunma