İnce Memed 2 ....
2024 78. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 07:09
İnce Memed 1 okuduktan uzun bir süre sonra İnce Memed 2 ’yi okumak nasip oldu. İnce Memed 1'de köyün bir Abdi Ağa vardı. Yıllarca köylülere kötülükler yapan, İnce Memed’i canından bezdiren Abdi Ağa hak ettiğini buldu ve kitap sona erdi. Kötülüklerin bittiğine sevindik derken İnce Memed 2’de ise yine kötü karakterler çıktı karşımıza. Yani İnce Memed’in dediği gibi “Abdi gitti, Hamza geldi.” Köyün yeni ağası Kel Hamza, insanları canından bezdiren, köyü ele geçirmeye çalışan Ali Safa Bey ve Arif Saim Bey… Kitap boyunca bu hainlerin can sıkıcı davranışlarını okuyup değişen tek şey zaman olduğunu düşünüyorsun. Kötü niyetli , narsist karaktere sahip insanlar her devirde var ve biz onlarla aynı düzen içinde yaşamak, kendimizi onlardan korumak için uğraşıyoruz. Böyle gelmiş böyle gidiyor. Ceplerini doldurmak için hırs içinde yaşayan nice Ali Safalar, ambarını ağzına kadar dolduran nice Kel Hamzalar, insanların topraklarını haksızca ele geçirmek için unvanlarının ardına sığınan nice Arif Saim Beyler var. Önemli olan bunlar arasında İnce Memed, Koca Osman, Kamer Ana, Ferhat Hoca, Hürü Ana, Seyran kız ve diğer iyi niyetli insanlar olarak kalabilmekte. Neticede atasözünde de söylendiği gibi “Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner.”Kimsenin yaptığı yanına kar kalmıyor. Hak er ya da geç yerini buluyor. Kitabın son sayfalarını okurken “Oh olmuş, ne iyi olmuş!” diyerek keyif alacaksınız. “Zulüm hiçbir zaman payidar olmamıştır.” ( s.242) der incelmemi noktalarım. Okumayı düşünenlere keyifli okumalar diliyorum. Ben de İnce Memed 3 ile yola devam ederim. Bu güzel eseri edebiyat dünyamıza kazandıran Yaşar Kemal'i sevgiyle yad ediyorum. İyi ki yazmış İnce Memed'i, iyi ki İnce Memed'i tanımak nasip olmuş. * "Abdiyi öldürdük. Zalim, imansız bir adamdı. Anam gitti, Hatçe gitti. Ben de dağlara düşütüm. Ölümün ardınca yürüyorum. Ne oldu? Kel Hamza geldi. Hiç aklıma gelmezdi Kel Hamzanın gelip de köye çökeceği... Toprağı geri alacağı, köylüyü beterin beteri hallere sokacağı. Hiç aklıma gelmezdi... Kel Hamza gidecek yerine bin beter bir Kel Hamza gelecek."
İnce Memed 2Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202039,1bin okunma