···Okunma: 12 Aralık 2024 13:51 Çaresizlik ve fakirlik. Güçlünün haklı olduğu, bileğin geçerli olduğu, tamamen amelelik ve gücünün olduğu müddetçe kazanabileceğin zamanlar da yarım akıllı (zihinsel engelli) birisiyle ile birlikte yaşamak zorunda olsaydın ne yapardın?
Fareler ve İnsanlar bu ikilinin bir çiftlikte yaşam savaşlarını konu ediniyor. Açıkçası son bölüme kadar biraz sıkıcı gitse de sonunda şaşırttı diyebilirim. İrkildim, ürperdim, titredim.
Para kazanman gerekiyor, ağır şartlar, işçisin ve patronun seni herhangi bir bahaneyle dövebiliyor.
İçimi sızlatan bir eser oldu.
Üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Toplum olarak, tüm milletler çapında her zaman aciz, zayıf ve engelli bireylere pozitif tolerans tanımak gerekiyor.
Ülkemiz de son zamanlarda haberler de görmüştüm zihinsel engelli çocukların dövüldüğü, işkence gördüğü ve hatta öldürüldüğü...
Eğer empati yapabilsek, kendimizi o engeli olanın yerine koyabilsek işte o zaman her şey çok daha güzel olacak ama maalesef düşene bir de biz vuruyoruz.
Engelli kaldırımlarını kapatıyoruz, körlere yönelik açılan çukurları kapatmıyoruz, yolları engelli yürüyüşüne uygun hale getirmiyoruz, zihinsel engelli vatandaşları ötekileştiriyoruz.
O engelli bireylerden birisi senin çocuğun, evladın olsaydı neler düşünürdün, neler yapardın hiç düşündün mü?
Toplum da her bir ferdin insan gibi yaşama hakkı vardır ve bu hak için kişiler herhangi bir talepte bulunması gerekmez. Bu haklar verilmeli ve herkes insanca yaşayabilmeli.
Buna yönelik herkes elinden gelen kolaylığı göstermeli.