Göç eksiltir
2024 2. kitabı
Çok sevdim aynı temada birçok roman okusam da her ailenin acısı farklı... Her ailenin şehri de farklı... . İstanbullu -Boğaziçili- Rum bir ailenin hikayesi Pedal Çeviren Kadınlar. Yazarının da öyküsü aynı zamanda. Göç varsa bir yerde kadınlar hemen baş role geçiyor, mutlaka kalplerini bir kor gibi yakan sırlarıyla...Son yıllarda biz de tanık olduk zorunlu göçe, zorla yerinden ettirilenlere...Oysa göç eksiltir . Pateranga ailesi; anne Gliko, bana Kosta ve kızları Sofia, Niki, Margarita Boğaziçi'ndeki köylerinde kapalı denecek bir topluluğun parçası olarak yaşarken Türk - Yunan hükümetleri arasındaki Kıbrıs kaynaklı sorunlar nedeniyle önce Gökçeada'ya sonra Yunanistan'a göç ederler. Oysa kim bilir kaç kuşak Anadolulu, İstanbulludurlar. . Romanın ana kaynağı Niki'nin çocukken tuttuğu günlüklerdir. 1975 yılında Yunanistan'a yerleşmek üzere hazırlanan en küçük kardeşi Margarita tarafından okunur. . Yaklaşık bir yılı anlatan bugünlükler okura bir ailenin tüm hikayesini öğrenme fırsatı sunar. En çok da kadınların hikayesini. . İstanbul'un eski sakinlerini okurken en çok sevdiğim şey fonda İstanbul'u görmek. İstanbullu Rumların yaşamı, törenleri, bayramları, ilişkileri, ritüelleri ... Benim için Roma'nın kendisi kadar büyüleyici. . Sevgiyle tavsiye ederim
Hayata Dair
Pedal Çeviren KadınlarRea Stathopulu · Metis Yayıncılık · 2006159 okunma