Limon AğacıSandy Tolan tarafından yazılmış, gerçek olaylara dayanan etkileyici bir tarihi roman.
Kurgudan öte yaşanmış gerçek tarihi olaylara konu olan kitaplar hep bende farklı bir etki bırakmaktadır.
1948 de İsrail Devletinin kurulması ile başlayan, 1967 de 6 gün savaşları ile devam eden evlerini kaybeden Filistinlilerin yaşamış olduğu travmalar ve mülteci olmanın zorlukları.
Filistin’den sürgün edilen Beşir’in ailesi ile Nazi soykırımından kaçan Dalia’nın ailesinin hikayesini anlatıyor. Beşir ve Dalia’nın dostluğu, Ortadoğu’nun kalbinde yeşeren bir limon ağacı etrafında şekilleniyor
Kitap okuyucuyu yalnızca bir tarafın bakış açısıyla değil, her iki tarafında acılarını ve beklentilerini gözler önüne sermekte.
Kitapla ilgili değerlendirmeler
"Hiçbir kitap daha etkileyici olamaz...
ve bu kitap kesinlikle bu yıl okuyacağınız en iyi kitap olacak."
Christian Science Monitor
"Bu büyüleyici kitap bir ülkede bitip tükenmeyen merhamet, ıstırap ve umudun resim gibi dokunmuş halidir. Bugüne kadar dünyada en acımasızca tartışılan ve en yoğun irdelenen İsrail-Filistin anlaşmazlığının insani boyutlarını çok az, kitap bu kadar dürüst ve detaylı bir şekilde ortaya koymuştur.
Bu acı veren güzel öykü, kitap bittikten sonra bile insanın aklında kalmaya devam ediyor:'
Elif Şafak
"Yirminci yüzyılın en önemli olaylarından birine açıklık getiren tutkulu ve şaşırtıcı bir öykü. İki insanın etkileyici hayatları Tolan'ın merhametli ve becerikli anlatımı ile Filistin trajedisine çarpıcı bir şekilde ışık tutuyor. Okuyucular Ortadoğu'da barış ve savaş zamanında yaşanan destansı olayları zorluk çekmeden okurken büyük bir bilgi birikimine de sahip olacaklar."
Karma Nabulsi
Oxford Üniversitesi'nin ödüllü araştırmacısı ve Savaş Gelenekleri adlı kitabın yazarı.
Yazarın kitap hakkında açıklaması
Bu kitap kurgusal olmayan bir yazım tarzının tohumlarında filizlenen bir romandır. Tasvir edilen birçok olay elli, altmış, yetmiş yıl öncesinden alındı; her şeye rağmen anlatılanlar kitaptaki diğer her şey gibi tamamen haberlere ve araştırmalara, röportajlara, arşiv belgelerine, yayınlaşmış ve yayınlanmamış hatıralara, kişisel günlüklere, gazete kupürlerine, birinci ve ikinci derece tarihi hikayelere dayanmaktadır. Yedi .yıllık bir süre içinde, daha çok 2002 yılından itibaren, İsrail, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Bulgaristan'da Limon Ağacı için yüzlerce röportaj yaptım; Kudüs, Ramallah, Beyrut, Sofya, Londra, New York, Teksas Austin'deki arşivleri inceledim;. dünyanın en büyük araştırma merkezlerinden biri olan Kaliforniya'daki Ber keley Üniversitesi'ndeki Doe Kütüphanesi'nde bulunan birinci ve ikinci dereceden kaynaklara başvurdum.
Iyi okumalar