“MİHRİCAN FIRTINASI…”
2024 67. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2024 18:04
Mihrican Fırtınası, 28 Ağustos’ta eser ve havalardaki bu değişime bağlı olarak 29 Ağustos’ta leylekler göçmeye başlar. Arapçada da ‘Sonbahar’ anlamına gelir ‘Mihrican’. Yazarımız bu terimle bir Mihrican Fırtınası olarak yaşadığı 38 yıllık bir çalışma hayatından emekliliğe geçiş sürecini ve bununla ilgili içinde kopan fırtınayı kaleme almış. Çalışma odasını boşaltıyor, kitaplarını kutulara sığdırıyor, yeni kütüphanesine yerleştiriyor.. Mihrican Fırtınası hem bir ayrılık, hem yeni bir başlangıç. Kolay değil tabii ki, ama yine de emekliliği bu kadar dramatize edip gözünde büyütmesini biraz tuhaf buldum açıkçası. Nazan Bekiroğlu’nun kitapları güzeldir, ancak bu son kitabını okurken şunu farkettim; Deneme tarzı okumak pek bana göre değilmiş, romanları daha çok hoşuma gitmişti. Bunda sanki her telden bir şeyler karalamış gibi bir hissiyata kapıldım. Kitap Bekiroğlu’nun ikendi hayatından izler barındırıyor; edebiyat, resim, sanat, tarih, düşünce gibi birçok konulara değinilmiş. Bolca Karadeniz-Trabzon turu da yapıyorsunuz. Yazar önceki yazdığı kitaplarından da küçük küçük bahsetmiş, edebiyatın derinliklerine dalıyorsunuz birlikte. Daha önce yazardan okuduğum bazı kitaplarına Nazan’ın gözüyle bakmak güzeldi. Toplumsal yaralarımıza da ufak göndermeler var bazı yazılarında. “Neye dokunduysam onda bir parçam kaldı. Ne kaçtığımdan kurtuldum, ne de koştuğumu buldum…” (s. 108, kitaptan beğendiğim bir alıntı) Farklı bir okuma, son kitabını merak edenler ve deneme tarzı sevenler listelerine alabilir.
Tarıh edebiyat deneme inceleme
Mihrican FırtınasıNazan Bekiroğlu · Timaş Yayınları · 2024413 okunma
1 +1'leme
1.500 Gösterim
Emeğinize sağlık, Nazan'ım Bekiroğlu'm 💜en sevdiğim yazarlardandır✍️Ne yazsa okurum dediğimden.Nitekim bütün kitaplarını okudum.Ilk fırsatta bu kitabını da okumalıyım.Allah'ım birisi en yakın zamanda memlekete gitsin de ben ona ısmarlayayım kitabı 🙈😄 çokca amin🤲Bazen böyle de dua ediliyor 🙈
Funda Usta
Anadilimizdeki kitaplardan mahrum olmayı.. sizi en iyi ben anlarım galiba.🥹Almanya’ya sevgiler🫶🏻🥰Gül Dane
Öncelikle bu güzel inceleme için teşekkürler Funda Hanım. Nazan Bekiroğlu’ndan şimdiye kadar sadece Lâ kitabını okudum, birkaç kitabı daha kitaplığımda okunmayı bekliyor. Lâ’yı okurken, bilinen bir hikâyenin bilinmeyen bir versiyonunu okuyormuşum hissine kapılmıştım. Ne var ki, kitabın dili çok ağdalı gelmişti. Genel olarak Nazan Bekiroğlu’nun abartılı bir dil kullanmayı sevdiğini düşünüyorum. Okuduğunuz bu kitapta da emekliliği bu kadar gözünde büyütmesi, belki de abartmayı sevdiği içindir. İncelemenizi okuyunca aklıma direkt bu geldi.