Çocuklar Nasıl Büyümeli?
2024 194. kitabı
Sizlerle psikoloji alanında Frued'dan sonra, özellikle de Bireysel Psikoloji ve çocuk eğitimi alanında teorileriyle kendinden sonrakilere fikir veren Dr. #alfredadler 'ın Çocuk Egitimi eserini paylaşacağım. Kişiliğin birlik ve bütünlük arz edecek şekilde gelişmesinin önemine değinen Adler, insanın doğasında üstünlük eğiliminin eğitimde büyük rolü olduğundan bahsediyor. Bu üstünlük eğiliminin zamanla yanılsamaya dönüşmemesi için denetlenmesi ve üstünlük eğiliminin zıddı olan aşağılık kompleksinin gelişmemeside bu manada önemli. Zaten aşağılık kompleksi teorisi de kendisine ait. Peki çocuğun gelişiminde hangi etkenler söz konusu? Evvela ilk sosyal ortamın aile olduğu belirtirmekte ve çocukta toplumsall duygusunun gelişmesine vurgu yapılmakta, öyle ki ailenin iş hayatı ve sosyal çevresi, sosyal konumu çocuğun konum psikolojisinde ziyadesiyle etkili. Üstüne birde okul çağında çocuğun yaşadığı gelişimsel durumlar, ergenlik ve cinsellik egitimi gibi çocuğun yetişkinliğe adım atarken kişiliğinin birlik ve bütünlüğü açısından kritik öneme sahip. Çünkü bu dönemde yapılan hatalar çocuğun gelecekte iş tercihlerini ve olgunluk çağını da yönlendirmekte buna binaen anne babaların çocuklarına daha iyi rehberlik yapabilmeleri için bazı psikoloji eğitim almalarını vurgulamakta. İki ek bölümde de sorunlu çocukların sıkıntılarına dair beş vaka yer almakta ve sağlatım için öneriler sunulmakta. Çocuk egitimi hususunda daha kapsamlı bilgilere sahip olmak isteyenlere ısrarla tavsiye ederim. Alfred Adler
Psikoloji
Çocuk EğitimiAlfred Adler · Cem Yayınevi · 2005521 okunma