·144 syf.····Okunma: 14 Mayıs 2018 17:30 'Her şey her şeydedir' ve bağırın Kalipso Kalipso Kalipso.
Bugüne kadar kendi kendinize öğrenen beyinlerinizi sizi eğitmek üzere teslim ettiğiniz Hocalarınızın size aslında hiçbir şeyi öğrenemeyeceğiniz mutlaka bir bilene ihtiyacınız olduğunu savunan geleneksel eğitimin tüm bakış açılarına Telemak'la saldıran Ranciere modern eğitimin temel ilkelerinin belki daha ötesini felsefik ve siyasi bir dille ortaya koymuş.Eser sakin bir kafayla okumayı çokça idrak etmeyi gerektiriyor.Konuşmayı,Yürümeyi,sevmeyi,üzülmeyi,umut etmeyi kendi kendine öğrenen insan nasıl olurda 6 yaşına geldikten sonra birileri olmadan öğrenir?Haksız sayılmaz değil mi Ranciere.Dil öğreniminin 7 yaşında bir çocukta sadece gözlem ve dinleme yöntemiyle olağanüstü bir şekilde öğrenildiğine şahit olduktan sonra öğretmek kavramı üzerine fazlaca düşünür oldum.Bu eseri o yüzden kafamın daha az meşgul olduğu bir zamana bırakıyorum.Çıldırın tüm özgür beyinler ve kapasitenizi fark edin hep bir ağızdan Kalipso!
2. BÖLÜM
Evet belli bir öğrenme kapasitemiz var fakat insan bilmediği şeyi öğretebilir mi ? sorusuna tam olarak net cevabım hayırdır. Kitabın felsefesine göre bilmediğimiz şeyi de öğretebilirsiniz fakat doğal öğrenme yöntemleri refleksif olaylarda geçerli daha çok. Yemek yemeyi izleyerek öğrenebilirsiniz, koşmayı, zıplamayı hatta çoğu tepkiyi buna tikleriniz ve sesinizin tınısıda dahil çevrenizden öğrenirsiniz fakat zekalar eşit değildir bu büyük bir yalandır. Zekalar birbirinden farklıdır matematik yapan kişiyle resim çizen aynı zekaya sahip değildir ikiside zekidir ama farklı alanlarda zekidirler. Ressama matematiği öğretmekte matematikçiye resmi öğretmekte zordur. Çünkü zeka yatkınlıkları farklıdır. Önemli olan insanların ne alanda gelişmesine katkı sunman gerektiğini bilmektir. Öğretmenler de zihinleri özgürleştirirken düşüncede hürlüğü sağlamalıdır. Herkesi aynı şeyleri öğrenmeye zorlamak büyük bir saçmalıktır. Herkesi öğrenmek istediğini öğreterek özgürleştirebiliriz. Bilgi felsefesine baktığımızda bir çok düşünür bilginin ya da bilmenin ne olduğu konusunda fikir ortaya koymuştur. Boş bir levha olan beyin her şeyi sonradan öğrenir diyen de var aslında biz doğduğumuzda her şeyi biliriz diyen de var dahası bilmenin mümkün olmadığını söyleyen de var fakat tüm bunlara rağmen ortada bir Bilgi yığını mevcut ve herkes payına düşeni almalı ne azını ne fazlasını istediği kadarını almalı başkalarının almak zorundasın dediklerini değil.