Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Hocalık Denen Milli Mesleğimiz
Bu konuyu ilkin ben de çok önemsememiştim. Sonra bir baktım ki, kimsenin yıllardır çözemediği “Bu ülkenin eğitim sistemi ne olacak?” sorusunun yanıtlarından biri elimizin altında. Üstelik de çok kolay yapması, size de izah edeyim: İlkokuldan mezun olduğumda, birisinin bana artık büyüdüğüm için öğretmenlere “öğretmenim” değil de “hocam” şeklinde
··
58 görüntüleme
Samet Ö. okurunun profil resmi
Hocalık denen milli cinayetimiz. Taçlı bey işin anahtarını iyi yakalayabilmiş ama tek hitapla çok büyük bir fark yaratılmasını beklemek bizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Eğitim sisteminin bu şekilde olmasının sebebi, ülke insanının (hepsinin olmasa da çoğunun) bu sisteme ayak uydurabilecek olmasıdır. Bu ülke senelerdir önce hakanlıkla, sonra hanedanlıkla, şimdi de yapay demokrasiyle (yine hanedanlıkla) yönetiliyor. Bunun sebebi bir milletin kültürel tarihinde aranmalıdır. Çocuklarımıza fikretmeyi değil itaat etmeyi, çözüm üretmeyi değil şikayet etmeyi öğrettiğimiz sürece de değişmeyecek. Köle ahlakıyla sadece söylendiği zaman yapan insanlar yetiştirilebilir. Eğitim dahil her alanda otoritelerin hüküm sürdüğü bir ülkede olmamızın getirisi olarak herkes rütbe savaşında. Profesor doçentle, doktor hemşireyle, yüzbaşı onbaşıyla vs vs. Millet olarak bir aşağılık kompleksinin labirentinden çıkamıyoruz. Bu yüzden ne yaptığımızı değil 'öteki'nden üstün olup olmadığımızı önemsemeye meylediyoruz. Ben bu 'herkesin her şeyi bilmesi' meselesinin, eksik/yanlış bildiğimize bilmiyorum diyememenin tamamen bu kompleksle ilintili olduğunu bu yüzden düşünüyorum. Neyse meseleyi fazla açmayalım politikaya kadar gider, çok uzatmadan bitireyim. Madem köle ahlakından kurtulamıyoruz, bari elimizdeki Mustafa İnan'ları değerlendirelim. Elimizdeki belirgin fark yaratacak tek seçenek bu. Başka hiçbir ışık göremiyorum en azından önümüzdeki birkaç onyıl için. Kuzey Kore, Çin bunu yaptı. Hindistan da yapmaya çalışıyor, bizdeyse çaba yok henüz. 50 yıldan fazladır gelişmekte(!?) olan bir ülkeyiz. Beklemeye devam edelim. İyi günler, hocam.
bhmflzf okurunun profil resmi
Fikirlerin konusunda sana katılıyorum karizmatik veya baba figürünün olduğu bir coğrafya lakin Taçlı bir kavramla ülkenin değişeceğini söylediğini zannetmiyorum sadece bir yerden başlamak gerektiğini vurguluyor. Taçlı'nın bu fikrinede katılıyorum evet senin dediğin siyaset sosyolojisinden eksiği var bu ülkenin lakin bu teori sadece bekleyerek çıkmayacak hayattan bireysel feragatlar ederek ayni Mustafa İnan gibi. Kendi faydasından önce vatanın faydasını gözeterek olacak bir şey peki bu gerçekleşiyor mu ona bakmak gerekir. Bir toplumu üç meslek ayakta tutar biri öğretmen biri polis biride adalet çalışanlarıdır. Bunları irdelemek gerekir bu meslekler öncelikle neyi birinci sıraya koyuyor. Öğretmenlerin yüzde yetmişi daha yüksek bir iş bulması halinde öğretmenliği bırakacağını ifade ediyor bunun diğer iki meslek içinde geçerli olduğu düşüncesindeyim. :) Peki suçlu kim galiba suçlu yine ben,sen veya biziz. Çünkü kimse kendini suçlu olarak nitelemiyor.
5 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.