Okunma: 06 Ocak 2025 04:20
2025 1. kitabı
Haris El Muhasibi
9.3/10 · 31 okunma
Fatih
Gizli amel, açıktan yapılan amelden daha hayırlıdır. Açıktan yapılan ise üşenmekten ve ameli terk etmekten daha hayırlıdır. Gizlemek imkânı olduğu sürece gizlilik daha hayırlıdır. Ancak gizleme imkânı olmadığında niyetin halis olması şartı ile ameli açıktan yapmak onu terk etmekten daha hayırlıdır.
Fatih
Çünkü riya iki şeyle kabul edilir: Nefsin arzusu ve şehvet. Bunların her ikisinin zıddı gerekir. Arzunun zıddı reddetmek; şehvetin zıddı nefret etmektir. Bunların ikisi birleştiğinde kul, riyadan kurtulur.
Fatih
Rivayetlerden birinde şöyle geçer. Peygamber (s.a.v.)'in ashabı hâllerinden şikâyet ederek şöyle dediler: "Ey! Allah'ın Resulü, kalplerimizden öyle şeyler geçmektedir ki birimiz gökten düşüp de kuşlar onu kapışsa veya rüzgâr uzak bir yere sürüklese bizim için o şeyi dile getirmekten daha kolaydır." Allah Resulü şöyle cevap verir: "Bunu hissediyor musunuz? İşte bu, imanın ta kendisidir. " Burada Peygamber (s.a.v.)'in maksadı vesvese değil, o şeyi reddedip kabul etmekten nefret etmeleridir. Öyle ki dile getirmektense yüksekten düşüp parçalanmayı tercih edecek kadar nefret etmişlerdir.
Fatih
Beni Temim'in şairi "Benim övgüm iyilik, yergim kötülük getirir." deyince Peygamber (s.a.v.) "Yalan söyledin. O Allah Azze ve Celle'dir. "dedi. Allah Teâlâ dışında kimsenin övgüsünün iyilik, yergisinin de kötülük getirmeyeceğini bilen akıllı biri için Allah Teâlâya itaat ederken başkaları tarafından övülmesi veya yerilmesi eşit olmalıdır.
Fatih
İbnu Ömer (r.a.)'ın hadisinde Peygamber (s.a.v.)'in kaval çalan bir çobanın yanından geçerken sesin kesildiği kendisine haber verilene kadar iki parmağıyla kulaklarını tıkadığı ve yolunu değiştirdiği rivayet edilir. Bu hareketi ile Allah Teâlâ'nın sevmediği bir şeyi kulağının duymasına izin vermemiştir.
Fatih
Hz. Ömer (r.a.) şöyle dedi: "Rey Peygamber (s.a.v.)'den olduğunda doğru olurdu. Çünkü Allah Teâlâ ona vahiy aracılığıyla bildiriyordu. Bizden kaynaklanan rey ise zan ve tekellüftür."
Fatih
Ne var ki insan nefsinin yaratılış gereği bi güzelleştiren, onlara karşı düşmanca tuzak kuran, her fırsatta ayaklarının kaymasını ve günah işlemelerini isteyen şeytandan başkası değildir.