Tasavvufi Muhasabe
2025 13. kitabı
Babasından kalan mal mülke rağmen zühd hayatını tercih eden Hâris "Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin!" buyruğundan hareketle nefsini sürekli hesaba çektiği için "Muhâsibî" yani kendini hesaba çeken ünvanı layık görülmüş. Hayli eseri bulmasının yanında yazılarını daha çok soru cevap şeklinde kaleme almış. Bu eserinde de serkeş bir hayat yaşayan genç bir adamla arifin diyaloğu yer almakta. Öyle ki "Allah sizi esirgesin!" diye sorularına ben başlayan geçen Allah'a dönüşün ilk adımını sorar. Arif, tövbe etmek olduğunu söyledikten sonra nefis muhasebesinin ve kalbin arındırılmasına vurgu yapar. Bu yola germesinin ardından şeytanın tuzakları konusunda uyarır. "Senin kalbine şüphe tohumları eker, huzurunu kaçırır, zihnini bulandırır, sabrını elinden alır, onun yerine tedirginlik verir. Hoş ve hoşnut olmaktan mahrum bırakıp seni öfkeye salar. Ciddiyet ve ağır bağlılığına el koyup seni maskaraya döndürür. Rabbin olan Yaradan'ın huzuruna seni rezil kepaze olarak çıkarmak ister." Şeytanın tuzaklarına karşı ne yapabilirim, diye soran karşısındaki gence "Vera, yani dinde titizlikle" cevabını verir. Peşine zahidce bir hayatın, insanlardan azat olmanın, yetki ve şöhret tutkusundan beri olmanın değerini anlatır. Kalbi saran şehevi duyguların Allah'a yönelmek ve akılla olabileceğini, sabrın en önemli haslet olduğunu tek tek izah eder. Cümlelerine "Ey genç!" hitabıyla başlayıp rıza makamı, marifet ve murâkabe(gönlü Allah'a bağlamak) ile bitirir. Yüce sevgiliye, Allah'a dönüş kolay değildir ama onun yoluna giren için Allah aşkı her şeyin üstündedir. Sizde böyle bir ummana dalmak isterseniz okumanızı tavsiye ederim. Haris El Muhasibi
Allah'a DönüşHaris El Muhasibi · Sufi Kitap · 2019795 okunma