2025 6. kitabı
Yıldız Silier hocanın üçleme olarak yazdığı serinin son kitabı Kökler, Çarklar ve Bulutlar'dı. 2006 yılında yazmaya başladığı üçleme 2016 yılında son buluyor. 10 yıllık süreç kimileri için kısa bir zaman dilimi olarak algılanabilir ama Türkiye'de yaşayanlar bunu zaman zarfında birkaç yaş fazladan yaşlanmış olabilir. Bu 10 yıllık süreçte neler yaşandı? Benim aklıma gelenleri hızlıca sayayım: 2008 Küresel Finans Krizi, Avrupa'daki kriz, Suriye iç savaşı, milyonlarca sığınmacının gelmesi, Gezi Parkı olayları, 17-25 Aralık süreci, Sur olayları, Başarısız Darbe Girişimi, FETÖ'cülerin ve muhaliflerin kamudan ihracı, AKP-MHP ortaklığı, otoriterleşen yönetim, sınırdışı askeri operasyonlar, terör olayları, yolsuzluklar, enflasyon, dış politikada dibe çöküş vs... Yıldız hocanın kendi ifadesiyle: "Özgürlük Yanılsaması" kitabında içinde yaşadığımız toplum düzeninden bağımsız olarak bireysel özgürlük elde edebileceğimiz düşüncesi ve özgürlüğün ihtiyaçlarımızla ilişkisine odaklanarak eleştiriliyor. "Oburluk Çağı"nda mutlu olma saplantımızın kaynağını ve bu çabanın bizi neden tatminsizliğe mahkum ettiğini göstermeye çalışıyor. "Kökler, Çarklar ve Bulutlar" kitabında ise toplumsal adaletsizlikleri kaçınılmaz olarak görmemizin, hayal gücümüzü kısıtlayarak özgürleştirmemizi hangi açılardan engellediğini sorguluyor. Kitapta anlatılan konu başlıkları ise şöyle: Köylü, işçi ve köle isyanları, kadınların ataerkil düzene boyun eğme süreci, feminizm, mikro milliyetçilikler, bağımsızlık hareketleri, devlet kapitalizmi, gözetleme çağı... Kitabın birinci kısmı akademik bir dille geçmişe bir göz atıyor. İkinci bölümde ise hepimizin kendimizden bir şeyler bulacağı günümüzün Türk gencinin isyanları ve eleştirilerini okuyoruz. Son olarak kitapta bahsedilen birkaç film ve kitabı paylaşmak istiyorum. Yanına yıldız koyduklarım Yıldız hocanın kitabında bahsettikleri, diğerleri ise benim önerilerimdir. Kitap Önerileri: Kaliban ve Cadı: Kadınlar, Bedenler ve İlksel Birikim – (Silvia Federici)* Yeryüzünün Lanetlileri - (Frantz Fanon) Dinle Küçük Adam – (Wilhelm Reich) Herkes Tek Başına Ölür – (Hans Fallada) Küçük Adam Ne Oldu Sana – (Hans Fallada) Harro ile Libertas: Bir Aşk ve Direniş Hikayesi – (Norman Ohler) Film Önerileri (Üçüncü sinema) Dogville – (Lars Von Trier) Manderlay – (Lars Von Trier)* Queimada – (Gillo Pontecorvo)* Ölümsüz Z – (Costas Gavras) Etat de Siege – (Costas Gavras) Night Over Chile – (Sebastian Alcarcon ve Aleksandr Kosarev) Argentina, 1985 – (Santiago Mitre) Even the Rain – (Icíar Bollaín) La voz dormida – (Benito Zambrano) Mio fratello è figlio unico - (Daniele Luchetti) Yıldız Silier Kökler, Çarklar ve Bulutlar
Felsefe-Düşünce
Kökler, Çarklar ve BulutlarYıldız Silier · Yordam Kitap · 201644 okunma