Kitabın yorumu için burayı tıklayınız...#261648801
- Günümüze dek 505'ten fazla farklı dil ve lehçeye çevrilen Küçük Prens, dünya üzerinde İncil'in ardından en çok çevrilen ikinci eserdir.
- Kitap 200 milyondan fazla
kopya satarak tüm zamanların en çok satan kitaplarından biri olmuştur.
- Hikaye ilk defa 1943'te yazarın sürgünde olduğu New York'ta Fransızca ve İngilizce olarak basıldı. 1945'te yani ölümünden bir yıl sonra Fransa'da basıldı.
- Türkçe dilinde ilk 1954 yilinda Ahmet Muhip Dıranas, "Çocuk ve Yuva" isimli dergide bölüm bölüm yayınlanmıştır. Kitap olarak basımı 1964 yılında Bilgi Yayinevi tarafından Cemal Süreya ve Tomris Uyar ortak çevirisi yapılmıştır.
- 2015 yılında da telifinin serbest kalmasıyla birlikte 204 farklı yayınevi tarafından basılmıştır.
- Küçük Prens ve yazarı Exupery'nin resmi 1993'te Fransa'da 50 franklık banknotların üzerine basılmıştır. Banknotların üzerine gözle görülemeyecek küçüklükte yazılmış alıntılar işlenmiştir.
- 2003 yılında asteroit kuşağında bulunan "45 Eugenia" isimli asteroite "Küçük Prens " adı verilmiştir.
- 2020 yılından beri 29 Haziran günü, Uluslararası Küçük Prens Günü 'dür. Bu tarih 29 Haziran 1900 tarihinde doğan Saint-Exupery'nin doğum gününü anmak için seçilmiştir.
- Japonya'nin Hakone isimli şehrinde bir Küçük Prens müzesi bulunuyor.
- Güney Kore'de Gyeonggi-do kentinde Küçük Prens temalı bir köy bulunuyor.
- 2000 yılında da yazarın doğup büyüdüğü Lyon'da bulunan havaalanına Saint-Exupery adı verildi.
- 2020 yılında Küçük Prens Kitap Müzesi, Eskişehir Anadolu Lisesi'nde Ali Lidar tarafından açılmıştır. 400 farklı dilde 2000 Küçük Prens kitabı bulunuyor.
KİTAP YAZILMA HİKAYESİ:
- Saint-Exupery bir cocuk figürünü oraya buraya çizermiş. Bunu gören yapımcısı bunun kim olduğunu sormuş. Kendi içindeki çocuğu çizdiğini söylemiş. Yapımcısı ona neden onun kitabını yazmıyorsun demiş. Bu romanı ufak ufak yazmaya başlamış ve 1943 yılında bir otel odasında tamamlanıyor. Kitap orjinalinde 1000 sayfalık bir roman. Yayımcısı bunu kısaltmasını istemesi üzerine buna razı oluyor. Çevresindekiler ne kadar kısaltacağını sorunca o da tarihi sözünü söylüyor.
Mükemmelliğe, yazıya eklenecek hiçbir şey kalmadığında değil, yazıdan çıkarılacak hiçbir şey kalmadığında ulaşılır.
Ben o mükemmelliğin peşindeyim.
- Kitaptaki tüm çizimler yazara ait suluboya çizimleridir.
YAZARIN ÖLÜMÜ :
- II. Dünya Savaşında 1944 yılında Akdeniz kıyılarından havalanıyor, ondan haber alınamıyor.
- 1998 yılında Marsilyalı bir balıkçı, yazara ait bilekliği buluyor.
- 2004 yılında Marsilya kıyılarında yapılan araştırmalar sonucu uçağın enkazı bulunuyor.
- Ölümünden 65 yıl sonra, bir Alman pilotu Hors Rippert, yazarın kullandığı uçağı düşürdüğünü itiraf ediyor ve " içinde O'nun olduğunu bilseydim bunu kesinlikle yapmazdım" diyor.