Çerçici - Teaser
Çerçiciydi lakabı. Ne para bilirdi ne de mal. Derlerdi ki; ona minnet edenlerden adıydı tek istediği. Ondan bir şey alanın adı da yeryüzünden silinirdi. Peki ya sen; vazgeçer miydin isminden? Ne için? Kimin için? Çerçici Recep Yılmaz
2 +1'leme
23,7bin Gösterim
Türk Edebiyatında uslup akımı az kullanılan bir tekniktir. Edebiyatımız Fransız romantizm akımı etkisinde kalırken , kendi Anadolu kültürü mayasından beslenip, taklit edebiyatını red eden Sait Faik, Tanpınar ve Yaşar Kemal gibi dahilerimiz sayesinde kendini buldu. Klasik Tanrı yazar anlatım uslubu dilini ikinci plana atan , üslup farklılığıyla eserler üretmeye çalışan yazarlarımızın karşılaştığı diğer bir sorun, bu akıma değer verecek yayıncı ve bu akımı sahiplenecek birikime sahip okuyucu kitlesiydi. Recep Yılmaz, bunu Çerçi eseriyle , dünya edebiyatında yer almak istiyorsanız, dünya edebiyatına ne kattığınıza bakmak lazım diyerek adeta somutlaştırıyor....
Recep Yılmaz
Ramazan ŞAHİN ne mutlu ki; sizin gibi güçlü okuyuculara ve estetik olgunluğa erişmiş yayınevlerine sahibiz. Geriye, ardına dönüp bakmadan, yazmak kalıyor...
Ne garip. İnsanın hayatı soruyla başlayıp, soruyla bitiyor: adını ne koydunuz? Merhumu nasıl bilirdiniz? *** Can Dündar Tabii ortada hala ismi varsa
Bir ad, bir insanın hayatını etkileyebilir mi? Sayfa 29 *** Portobello Cadısı Paulo Coelho Coelho ; Çerçici okusa evet derdi, ama adsızlık olarak.
Şeytan günah işler miydi? *** (Tövbe etmeyen sadece şeytan mı ?)
Konyalı Çerçici Mustafa Bey'e selamlar olsun kişinin ismi ile olan bağı, varoluşu ile olan bağını gerçekleştirir. Kitaba isim babalığı yapacak kadar ilham kaynağı olmuş. Ki bizim kültürümüzde isim koyma çok önemlidir Ezanla birlikte okunur bebeğin kulağına... Sağ kulağa ezan, sol kulağa kamet, sonra sağ kulağına ismi okunur. İnanılır ki ; bu şekilde cin taifesinin şerrinden korunur... İblisin bu kalkanı dışardan kırması mümkün değilse, bu duvarı aşmak için isimleri gönüllü olarak teslim etmeleriyle, giriş için kendine bir yol arıyordu belkide.
Ramazan ŞAHİN Çocukluğumda mahallemize gelen rengarenk şekerli nohut aldığım çerçici geldi aklıma.Kitab bu yüzden daha fazla ilgimi çekti.💫
Başka şeyleri alırdı. Alınmasını istemeyeceğin şeyler. Karşılığında da hiç kimsenin veremeyeceği şeyleri sunardı. syf. 17