LEV N. TOLSTOY'dan Esaret ve Özgürlük Arayışı
2025 12. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2025 01:33
Tüm zamanların en iyi romanlarından olan SAVAŞ ve BARIŞ, ANNA KARENİNA nın yazarı Tolstoy Rus edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Onun kaleminden çıkan eserlerde karakterlerin ruhsal çözümlemelerini iliklerimize kadar hissederiz ki Anna Karanina en iyi örneklerindendir. Tolstoy sadece bir yazar değil, aynı zamanda bir düşünür ve toplumsal eleştirmenlerdir. eserlerinin bir çoğunda savaş temasının hakim olmasının yanı sıra savaşın insanlar üzerinde psikolojik anlamda incelemeleri de oldukça başarılıdır. Kafkas esiri, Tolstoy'un subay olarak orduda görev yaptığı ve bu süre zarfında kendi deneyimlerine dayanan kısa ama bir o kadar da etkileyici tek solukta okunacak eserlerinden sadece bir tanesidir. Hikâyede iki temel tema öne çıkar: esaret ve özgürlük ile insanlar arası barış ve çatışmadır. Ana karakter Ivan Jilin'in yaşlı annesinden aldığı mektup üzerine eve dönme yolunda Kafkas Dağlarında esir tutulduğu tatar köyünü sıra dışı bir gerçeklikle kaleme almıştır. Tolstoy, hikâyede Kafkas'ın halkını ve geleneklerini iyi bir şekilde tasvir ederken (örneğin halkın misafirperverlik anlayışı ve gündelik yaşantıları Dina karakteri üzerinden yansıtmıştır. Dina, Jilin'e yemek getirir, yaralarını sarar ve sessiz bir şekilde yardım etmeye çalışır. Bu kişiler, Tolstoy'un Kafkas halkına günlük bir önyargı taşımadığını ve onların insani yaşadığı okuyucuya aktarma çabasını gösteriyor), diğer yandan savaş iki taraf için de ne kadar yıkıcı olduğunu gözlerin önünde serer. Tolstoy, ortaya çıkacak kültürel farklılıkların bir çatışma nedeni değil, anlayış ve bağ kurma fırsatı olarak hissettirdi bana... Ayrıca Tolstoy, Kafkasya'nın doğal güzelliklerini ve köylerin fiziksel özelliklerini ayrıntılı bir şekilde betimler. Köylerin dağlık bir bölgesinde, taş evlerden oluştuğu ve insanların sade bir yaşam sürdüğü belirtiliyor, okuma sırasında Jilin ile köyde ormanda birlikte dolaştığımı yüksek dağdan köye baktığımı da sanırım gizleyemeyeceğim. Kafkas'ın ayrıntıları geleneksel kıyafetler, yemek mücadelesi ve savaşçı ruhu gibi ayrıntılar motif motif sıcacık bir etki katmış hikayeye... özellikle işlemeli ceketler.. Bütün karakterleri bir duygu olarak belirtmesi de anlamsal bir zenginlik katmış hikayeye. İncelemenin başında da belirttiğim gibi ince bir kitap olmakla beraber uzunca bir yol. hikayenin mesajı da bu değil mi zaten yol ne kadar uzun olursa olsun hedefe ulaşacağımız bilinci hep taze kalmalı... Kitaba puanım 8. Lev Tolstoy Kafkas Esiri
Kafkas EsiriLev Tolstoy · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20202,685 okunma