Sabahattin Ali şiirleri
2025 4. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2025 19:56
Sabahattin Ali'nin genç yaşta suikaste kurban gitmesine rağmen ülkenin en büyük muharirlerinden, mütefekkirlerinden, ediplerinden olduğu aşikar olsa da en büyük şairlerinden diyemeyeceğim. Zira bu sıfatı ondan çok daha hak eden (bkz. Attila İlhan, Cemal Süreya, Özdemir Asaf vs.) kişiler var. Sabahattin Ali'yi her ne kadar sevsem de şiirlerinin romanları kadar iyi olduğunu söylemem mümkün değil. Kürk Mantolu Madonna fevkaladeydi bana göre, hakeza İçinizdeki Şeytan olağanüstü bir kitaptı. Bunlar bende derin tesir bırakan ederler oldu. Şimdi oklarımız Sabahattin Ali'nin şiirlerine gelirse, aralarından bazıları çok sevdiğim ve alıntılarda paylaştığım şiirler oldu. Bu açıdan bir sıkıntı yok. Ama kimseyi kandırmayalım, pek çok şiir alelade idi. Ortalama, sıradan bir şiir diyebilirim. Serbest ölçüde şiirleri pek sevmem, Sabahattin Ali de kafiye ve rediflere dikkat etmiş. Bu yönden pek etkilendim. Kimi şiirleri de şöhret kazanmış (örn. Aldırma Gönül Aldırma) ve bestelenmiş idi. Aşk, sevgi, doğa temalı şiirlere rastlamak mümkün. Bir de divan edebiyatı ile ilgili "Terkib-i Bend" var. Burada üniversiteden ya da başka yerlerden arkadaşlarını anlatıyor. Ama eski Türkçe ve divan edebiyatında yeterli bilgim olmadığı için çeviri ile zoraki okudum. Bir de Sabahattin Ali kendi de çok iyi bir şair olmadığını söylüyor ve birçok şiiri yayınlanacağını bilmeden yazıyor, kendi çevresi için. Her şeye rağmen ilgilisi için dipnot ve açıklamalara boğulmuş olsa da bence iyi bir şiir kitabıydı.
Bütün ŞiirleriSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 201927,5bin okunma