miras
2025 1. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2025 00:39
Sağlıklı biri olmak neye benziyordu acaba. Sağlıklı biri olmak, sakatlanmamış biri olmak nasıl bir şeydir bilmiyorum. Kendi deneyimlerimden başka bir şey yoktu elimde. Vigdis Hjorth Norveç Edebiyatında bilinen bir yazar. Çocuk edebiyatıyla başlamış yazarlığa. Miras kitabı da 2016 yılında yayımlanmış ve çok satanlar listesine girmiş. Kitap 2019 yılında İngilizceye çevrilmiş ve Amerika’da ulusal kitap ödülünün uzun listesinde yer almış. Ayrıca Norveç Eleştirmenler Ödülünü de almış. Yazar bu kitabı nasıl yazdığını anlatırken şöyle demiş; anlatacak önemli bir şeyi olan ama kimse tarafından dinlenilmeyen birinin sesi nasıldır sorusundan yola çıktım. Konu kitabın kahramanı kadının bilinç akışı yöntemiyle babası kaynaklı çocukluk travmalarını ve annesi kaynaklı kendini bir türlü sağaltamaması. Babasının ölümüyle başlıyor kitap. Aslında babası ölünce anlatabiliyor olanları çünkü çocukken ona zarar veren baba figürünün artık bir şey yapamayacağını bilse de o korkuyla yaşamaya devam ediyor. Ancak babası ölünce o korku hissinden kurtuluyor ve hafiflediğini hissediyor. Asıl konu onun yaşadığı acılardan ziyade acılarının görülmemesi. Özellikle annenin bencilliği ve kayıtsızlığı. Yazar hikayeyi anlatırken Jung ve Freud’un görüşlerine de yer veriyor. Psikolojik ve sosyolojik açıdan da hikayeyi görmemizi sağlıyor. Ayrıca kitap bitince çok gelişmiş bir ülkede de bizim yaşadıklarımıza benzer insan hikayelerinin olduğuna tanıklık etmiş oluyoruz. Yazar Miras için en politik romanım demiş. Sanırım güçlü baba karakterinin kendinden başka güçlü istememesini ( erkek çocuk zengin olunca onun üzerinde otoritesinin kalmadığını hissediyor) bazı yöneticilere, bencil ve görmezden gelen anne ve kardeşleri de kendi çıkarları için alkış tutanlara benzetmiş. Faklı ve okunası bir kitap. Çok okumalar.
MirasVigdis Hjorth · Siren Yayınları · 20216,5bin okunma