6.5’tan 6
2025 7. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2025 12:08
İngiltere'nin Leeds şehrinde doğan Alex North, karısı ve oğluyla birlikte yaşıyor. İlk romanı Fısıldayan Adam’ın yazımı aşamasında kendi oğlunun yaşadıklarından ilham aldığı biliniyor. İngiliz polisiye yazarı Alex North, daha önce de başka isimlerle kitap yayınlamıştır. Yirmi beş yıl önce, Paul’ün arkadaşı Charlie Crabtree, sınıf arkadaşlarını vahşice öldürüp hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolur. Paul, olaydaki sorumluluğundan ötürü kendini hiçbir zaman affetmez. Bir daha da evine dönmez. Ta ki yaşlı annesi düşene kadar. Artık bu kaçışa bir son verme zamanı gelmiştir. Çok geçmeden işler karışmaya başlar. Annesi evde biri olduğunu iddia eder. Paul de birinin onu takip ettiğini fark eder. Üstelik kilometrelerce uzaktaki bir kasabada, kopyacı bir katil ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine Paul şu sorunun yanıtını merak eder: Cinayet günü Charlie’ye gerçekten ne olmuştur? Kitabı birden fazla kez okumaya niyetlendim ama her seferinde vazgeçtim. Yeni kitaba başladığım zaman da aklım bunda kaldı. Neyse netice itibari ile okumayı başardım. Kurgu Paul’ün geçmişte yaşadıkları ve günümüzde Amanda’nın yürüttüğü cinayet soruşturmasıyla ilerliyor. Kitapta yaygın kullanılan terim; inkübasyon. Yani bir tür rüya analiz yöntemi. Bu yöntemde tanrılardan yardım dileyen kişi, yardım beklediği konu için tanrının kült alanında uyuyarak rüya yoluyla kehanet almayı amaçlarmış. Biraz karışık ama seyreltilmiş tanımı bu. Hal böyle olunca bir korku kitabında kurgunun rüya gibi olgusal imgelerle temellendirilmesi beni yine gerçeklik algımdan uzaklaştırdı. Sanrı ve gerçeklik iç içe geçince beynim otomatikman uzaklaşıyor. Vadettiği gerilim ve korkuyu alamadığım için bana hitap etmedi maalesef. Yine de okutuyor mu, okutuyor. Siz her şeye rağmen bir damla bal için bir kilo keçiboynuzu yemek arzusundaysanız okuyunuz elbette, saygım sonsuz.
Edebiyat & Roman
Gölge KatilAlex North · Epsilon Yayınevi · 202415 okunma