2025 27. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2025 00:00
Türk Medeniyeti Tarihi, Türk yazar, sosyolog, şair ve siyasetçi, Türk milliyetçiliğinin babası, Türk sosyolojisinin kurucusu ve Türk milliyetçiliğinin en önemli düşünürlerinden birisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerimin babası dediği Ziya Gökalp'in yazdığı 431 sayfadan oluşan Tarih Araştırma inceleme ve sosyoloji kitabıdır. Ziya Gökalp'ın düşünce adamlığının yanı sıra bilim adamlığı vasfının da ortaya çıktığı eserlerin başında hiç şüphesiz Türk Medeniyeti Tarihi gelmektedir. Türk medeniyeti tarihi, hazırlanış biçimi, terminolojisi ve yöntemiyle bilimsel bir eserdir. Ziya Gökalp, Türk medeniyeti tarihini bir bütün olarak yazmayı planlamış olsa da ömrü buna vefa etmemiş ve yalnızca “İslamiyet'ten Evvel Türk Medeniyeti” kısmını tamamlayabilmiştir. Bugün Türk kültür ve medeniyet tarihiyle ilgili çalışacak her araştırmacının ilk başvuru kitabı herhalde Türk Medeniyet Tarihi olmalıdır. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa KemalAtatürk'ün, Türk Medeniyet Tarihi'ni okuduğunu, bazı yerlerini işaretleyip notlar almıştır Türkçülüğün Esasları'nı yayımladığı 1923 yılında Diyarbakır'danmilletvekili seçilen Ziya Gökalp, bir yandan Yeni Türkiye dergisini çıkarmakta, öte yandan Anayasa hazırlığı başta olmak üzere siyasi faaliyetlere katılmaktadır. 1924 yılı başlarında hastalanan Gökalp, Türk Medeniyeti Tarihi'ni tamamlamak için büyük gayret sarf etmiştir. Tedavisi için İstanbul'a gitmesi de ancak kitabın basımını üstlenen Maarif Vekaleti'nden yani Mili Eğitim Bakanlığı'ndan aldığı avansla mümkün olabilmiştir. Bu arada Türk Medeniyet Tarihi adlı eserin “liselerin ikinci devresine mahsus” bir ders kitabı olmuştur. Ziya Gökalp; dostu Yahya Kemal'in telkin ve ikna çabaları sonucunda Büyükada'ya taşınmış, burada Ahmet Ağaoğlu, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Celal Sahir Erozan, Necmettin Sadık Sadak, Fuat Köprülü gibi aydınlarla toplantılar yapmıştır. Büyükada'da yaşadığı günlerde de Türk Medeniyet Tarihi'nin tashih işleriyle meşgul olan Gökalp, 25 Ekim 1924 tarihinde vefat etmiştir.
Türk Medeniyeti TarihiZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 2015486 okunma