2025 13. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2025 00:08
1990'lı yıllara gelindiğinde dünyada hiçbir yerde davranışsal iktisat üzerine yüksek lisans dersi verilmiyordu. İlk defa 1994 yılında yaz kampı ile ABD'de Berkeley Davranışsal iktisat dersi verilmeye başladı. Ve o günden sonra psikoloji ile ekonomi ayrılmaz bir bütün olmaya başladı. Richard Thaler, Amos Tversky, Daniel Kahneman, George Akerlof ve Robert Schiller gibi insan davranışlarının ardında yatan gerçek sebebi ve rasyonel birey varsayımını sorgulayan ekonomistler ön plana çıkmaya başladı. Ekonomi 101 bilenler için kitabı okumak çok kolay ve akıcı olacaktır. Yıllar içinde davranışsal iktisat üzerine çok fazla okuma yaptığımdan benim için yeni bir şey yoktu. Fakat davranışsal iktisadın başlangıç hikayesini Richard Thaler'den okumuş oluyorsunuz. Her ne kadar düzenli aralıklarla ekonomik krizler yaşansa da, doların hegemonyası bitiyor dedikodularını ısıtıp ısıtıp önümüze koysalar da ABD'nin akademik dünyası bunun böyle olmadığı gözler önüne seriyor. Özellikle psikoloji ve iktisat bilimindeki çalışmalar ve üretim bunu ispat ediyor. Dünyanın en iyi iktisatçıları bir araya gelip çalışıyor, teorilerini test ediyor, saha çalışması yapıyor, yıllar içinde teorilerinin doğruluğunun doğrulandığını ya da yanlışlandığını görebiliyor. Yetenekli ve zeki insanlarda genç yaşlarında keşfediliyor, destekleniyor, yönlendiriliyor. Türkiye'nin bu aydınlanmaya ne zaman ulaşacağı, özgür akademik ortamı ne zaman sağlayacağını, gençlerine yatırım yapıp meyvelerini alabileceğini artık hayal bile edemiyoruz sanırım. O yüzden kitabı okurken rekabetin, imkansızlığın, kıskançlığın hatta arada kıtaların ve mesafelerin olduğu zamanlarda bile insanların üretmeye devam edebilmesi, bir araya gelmesi, düşünmesi, hayal etmesi ve hayallerini gerçekleştirebilmesi en çok ilgimi çeken ilgimi çeken nokta oldu. Richard H. Thaler Akıllı İnsanların Mantıksız Kararları Dürtme
Ekonomi
Akıllı İnsanların Mantıksız KararlarıRichard H. Thaler · Pegasus Yayınevi · 2019112 okunma