Aziz Nesin'in bu kitabını yıllar evvel okumuştum. Biraz geçmişe yolculuk yapmak hafızayı şöyle bir yoklamak
Neler belleğimde kalmış, neleri unutmuşum diye. İlk baskısı 1977 yılında yapılan bu kitabın Şubat 2020 de 32. baskısını bir kez daha yeniden okudum.
Aziz Nesin'in TRT Ankara Radyosu Eğlence Müdürü Bay Aymergen Pazar sabahları yayınlanmak üzere 12 bölümlük bir radyo oyunu istiyor,
Aziz Nesin ilk başta bu skeç durumuna sıcak bakmasada sonrasında adının TRT de duyulabilmesi için ikna edilir.
Sonrasında yaşadığı bir mağdur çocuğun hayatından etkilenerek yasar ne yaşar ne yaşamazı yazmaya karar verir.
Roman nüfus kimliği olmayan Yaşar'ın Okula başlamak isteğiyle başlar, Kimliği olmadığından Nüfus Müdürlüğünde kendisinin Yaşamadığı Nüfus kayıtlarına göre, hem Çanakkale de Askerlik Şubesinin kayıtlarında Dersim Harekâtında Şehit olduğu belirtilir.
Yaşar, nüfus kağıdı olmadığı için resmi nikah yapamaz, iş bulamaz, eğitim alamaz. Devetle olan münasebetlerinde.
Asker olurken, vergi verirken, Hapis yatarken, Yaşar.
Ancak; Devletten alacaklı olduğunda, Yaşar Yaşamaz'ın önüne koca bir duvar örülür, bazen babasından evvel doğduğu kayıtlara göre belirtilir, bazen, Annesinden önce Dünyaya geldiği öne sürülür,
"Benim işime yarar bişey olunca, evet, o zaman bana yaşamıyorsun diyorlar ama, kendi işlerine gelince yaşıyorsun diyorlar. Okula gideceksem, yaşamıyorum. Askere alacaklarsa, yaşıyorum. Nüfuskâğıdı istersem, yaşamı-yorum. Vergi alacaklarsa, yaşıyorum. İş ararsam, yaşamıyorum. Ceza keseceklerse, yaşıyorum. Dava açarsam, yaşamıyorum. Timarhaneye kapatacaklarsa, yaşıyorum. Evleneceksem, yaşa-mıyorum."
Yaşar Yaşamaz Sevdiği kadın Anşeden doğan oğlu Hayati'ye kimlik çıkarmak için Yolu yine Nüfus Müdürlüğüne düşer.
Kendisinin babası olamayacaği çünkü resmi kayıtlarda ölü göründüğü ısrarla söylenince, alltaki alıntıda olduğu gibi
#264805388
birine kızınca kızdığı kişi yerine feleğe sövmeyip direk muataplarına küfredince kendini cezaevinde bulur.
Cezaevinde koğuş arkadaşlarına başından gecenleri kendi ağzından anlatarak roman ilerliyor,
Beşik kertmesi Anşe'yi hizmetcilik yapmak için yanına yerleştirdiği 80 yaşında ki Güher Hanımın aynen Yaşar.
Güher hanım Bir Osmanlı Nazırının kızıdır, eşide eski bir general olduğundan,
Çevresinde ve devlet Erkânı içinde tanınan bilinen saygın biri olmasına rağmen, Yaşar Yaşamazın Nüfus Müdürlüğünde yapılan yanlışın bir benzeri yapılır.1301 doğumlu Güher Hanımı 1351 diye kadın olduğu halde Erkek olarak kaydetmeleri nedeniyle,
Askerliğini yapmamış bir Asker kaçağı durumuna düşer.
Nufüslu tanınmış biri olmasına rağmen Devlet bürokrasisini bir türlü aşamaz.
Bu yanlışlığı düzeltilmesi için Karakol, Askerlik Şubesi, Nüfus Müdürlüğü ve Mahkeme kooridorlarında geçen bu kadarıda olmaz denecek olaylar yaşanır.
Okula kayıtta, Askere gitmekte gittiğinde tezkeresini almaktaki kimliksiz olmasından dolayı güçlükleri yavuklusu Anşe ile evlenememesi romanın başlıca konularını teşkil ediyor.
Kitapta yine Bingöl Nüfus Müdürlüğünce kendisinin üzerine fazladan üc çocuk yazılan Hasan Öğüt'ün başına gelenlerde,
Bir başka trajik komik durumdur.
Karakaplı Nizami bey romanda sıkça geçer. Devlet dairesindeki işleri Rüşvet çakını işleterek kolaylaştıran kanunları aşan bir şahsiyet olarak tanımlanır.
Aziz Nesin'in tüm kitaplarının telif gelirleri Nesin Vakfına gitmektedir.
Peki, Nesin Vakfı Nasıl bir Faaliyet ve neler yapmaktadır.
Kitabın arka kapağında ki yazıdan okuyalım!
________________________________
Nesin Vakfı
1972' de kurulan Nesin Vakfı, ortalama 45 çocuğu ve 20 çalışanıyla, gönüllüleri de sayarsak 70 kişilik cıvıl cıvıl bir ailedir. Vakfın ana binası Çatalca da, 15 dönümlük yemyeşil bir bahçe içindedir. Her çocuğun ayrı bir odası vardır. Ilk ve orta eğitimdeki çocuklarımız Çatalca' daki devlet okullarında okurlar. Yüksek öğretimdeki gençlerimiz, bulundukları kentlerde, varsa Nesin Vakfı' nın evlerinde, yoksa kiralanan bir evde ya da yurtlarda kalırlar.
İlkokul çağına girmeden vakfa giren çocuklar bir meslek edininceye, daha doğrusu kendi ayakları üstünde duruncaya değin, vakfın koruması altındadır.
Nesin Vakfı'nda neredeyse yok yoktur. Elli bin kitaplık kütüphanesi, tiyatro salonu, yüzme havuzu, spor ve oyun alanları, seramik atölyesi, müzesi, bilgisayar odası, hayvanları (inek, koyun, keçi, tavuk, güvercin, tavşan, hindi, ördek, tavuskuşu...), çeşit çeşit meyve ağaçları, sebze bahçeleri, marangozhanesi...
Ve elbette Aziz Nesin her zaman bizimle birliktedir. Nesin Vakfı' nın gelirleri, Aziz Nesin'in yapıtlarının telif haklarından, Nesin Vakfı'nın konutlarının kiralarından ve bağışlardan oluşmaktadır.
Nesin vakfı ile ilgili daha detaylı bilgiye erişim vakfın resmi sitesine bakılabilinir.
nesinvakfi.org
Hukukun ve İnsan Haklarının Egemen Olduğu, Aydınlık Yarınlarınız olsun...