2018 1. kitabı
Evrimagaci.org'dan tanıdığımız Çağrı Bakırcı'nın popüler bilim adına yaptığı güzel bir katkı olmuş. Kitap olabildiğince anlaşılır bir dilde, terminolojiye gömülmekten kaçınılmış ve olayın özü net olarak ortaya konulmuş. Konu başlangıçlarında uygun bir hikaye anlatıp olaya girmesi hoşuma gitmese de ilerleyen kısımlardaki örnekler harikaydı, git gide güzelleştirmiş hikayeleri. İlişkilendirmeler gayet yerinde. Onun dışında kitaptaki "değişim noktaları" okuyucuya iyi bir yardımcı niteliğinde. Bu noktalar konularım kilit cümlelerini oluşturuyor ve en önemlisi de "bilimsel düşünce" nasıl olur ortaya koyuyor. Eleştiri yapacak olursam; karşıt kitleyi çok muhatap almış. Buna gerek yok. Bu, onları yüceltiyor ve tartışmayı onların seviyesine çekebiliyor. Olay biraz evrimci-anti evrimci meselesine dönüyor gibi. Bu iyi değil. Ancak çok göze batmıyor yine de, fena değil.  Kitabın yarısından sonra bayağı bayağı akıcı okunuyor roman gibi. Hayret ettim. Hikayeleri okurken evrimsel odaklı düşünceleriniz hemen bağdaşıyor, ilişkilendirmeleri yapıveriyorsunuz heyecanla. Tüm bunlara ek olarak; bu kitap mümkün olduğunca basite indirgenmiş bir bilim kaynağıdır. Daha detaylısı için yazarın ikinci kitabı "Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı" kitabı faydalı olabilir.
Felsefe
Evrim Kuramı ve MekanizmalarıÇağrı Mert Bakırcı · Evrensel Basım Yayın · 20151,595 okunma
Kitap zaten karşıt kitle diye nitelendirdiğiniz Türkiye'nin büyük çoğunluğunu oluşturan ve evrim hakkındaki bilgisi 'maymundan gelmek' olan kitleyi hedef alarak yazıldı ki burada amaç bilim yapmak değil bilimi halka indirmekti. Bunu göz önüne alırsak Carl Sagan gibi hem bilim yapan hem de bir nevi bilim elçiliğine soyunan bir topluluk olan Evrim Ağacı'ndan beklenen de bu olmalıdır. Her ne kadar bunları artık herkes biliyor havasında düşünsek de sokak röportajı gibi halk yoklaması yapan bir etkinliğe bile bakarsak durumun vahimliğini görebiliriz. İnceleme gayet yerinde ve güzel olmuş. İkinci kitabı ise henüz okumadım ama hedef kitlesini değiştirdiğini duydum. Teşekkürler.