MustafaKemalAtatürk'ünmalvarlığınıtürkmilletinevermesisürecindeyaşananlaradairdirMustafa Kemal Atatürk üzerindeki mal varlığını haziran 1937 yılında trabzona yaptığı gezi sırasında türk milletine vermek ister.. bu konu özelinde Mustafa Kemal Atatürk trabzon köşkünde bulunduğu sırada, ''mal ve mülk bana ağırlık veriyor. bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. insanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum.'' der..
bu gezi sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında çankaya köşkü ikinci katibi zühtü uray da vardır.
zühtü uray bu konuda şahit olduklarını şöyle anlatır; youtu.be/kPXLxOiGulA?si=...
Mustafa Kemal Atatürk üzerindeki mal varlığını türk milletine vermek ister ama bunu yapması mümkün değildir. zira Mustafa Kemal Atatürk'ün üzerinde söz hakkı olduğu mal varlığı özelinde akrabası olduğu için kız kardeşi makbule atadan da hukuken, kanunen söz sahibidir.
Mustafa Kemal Atatürk kendisi üzerindeki mal varlığını türk milletine vermesi için bu kanunun esnetilmesini, kız kardeşinin kendisi üzerindeki mal varlığındaki payının kaldırılmasını ister..
bu yönde yapılan çalışmalar sonrası makbule atadanın Mustafa Kemal Atatürk'ün mal varlığı üzerindeki hakkı kişiye özel bir kanunla kaldırılır ve Mustafa Kemal Atatürk üzerindeki mal varlığını türk milletine verir..
bu olay sonrası (haziran 1937de Mustafa Kemal Atatürk'ün mal varlığını türk milletine vermek istemesini açıklaması sonrası) ismet inönü mecliste Mustafa Kemal Atatürk'e üzerindeki mal varlığını türk milletine vermesi sebebiyle bir teşekkür konuşması yapar..
Mustafa Kemal Atatürk kendisine hükümet adına teşekkür eden ismet inönüye aşağıda bir mektupla cevap verir..
Mustafa Kemal Atatürk'ün ismet inönüye yazdığı mektup şu şekildedir:
Hatırlarsınız, Türk köylüsü(nün) Türkün efendisi olduğunu söylediğim zamanı. Ben o efendinin arzu ve iradesi altında senelerden beri çalışmış olan hadimim (hizmetkarıyım). Şimdi beni çok heyecana getiren hadise, Türk köylüsüne nacizane (önemsiz) olsa da ufak bir vazife yapmış olduğumdur. Milletin yüksek mümessiller heyeti bunu iyi görmüş ve kabul etmişlerse benim için ne unutulmaz bir saadet hatırasını bana vermişlerdir. Bundan dolayı çok yüksek zevkle millet, memleket ve cumhuriyet hükümetine yapmağa mecbur olduğum vazifelerden en başta karşısında gösterilmiş olan teveccühten takdir olan ne kadar mütehassıs olduğumu ifadeye muktedir değilim. (Bundan dolayı çok yüksek zevkle millete, ülkeye ve cumhuriyet hükümetine yapmaya zorunlu olduğum görevlerden en basiti karşısında gösterilen yakınlıktan, değerinin anlaşılmasından ne kadar duygulandığımı anlatmakta zorlanıyorum.) Mevzuhbahs olan hediye yüksek Türk milletine benim asıl vermeği düşündüğüm hediye karşısında hiçbir kıymeti haiz değildir. (Söz konusu olan armağanın yüksek Türk milletine benim asıl vermeyi düşündüğüm armağana göre hiçbir değeri yoktur.) Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim. (Ben gerektiği zaman, en büyük armağanım olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim.)
------------
Mustafa Kemal Atatürk'ün haziran 1937de türk milletine mal varlığını vermesi süreci 11 mayıs 1938de sonlanır. bu konudaki resmi işlemler 11 mayıs 1938de gazi orman çiftliğindeki marmara köşkünde salih bozok, celal öner, dönemin içişleri bakanı şükrü kaya, tarım bakanı faik kurdoğlu, ankara valisi nevzat tandoğan, ankara defterdarı ve tapu müdürü şahitliğinde Mustafa Kemal Atatürk'ün gerekli evraklara imza atmasıyla resmen sonlanır..
iletide yer alan 1. ve 2. görsel: Mustafa Kemal Atatürk'ün ismet inönüye yukarıda yazdığım mektubun Mustafa Kemal Atatürk'ün el yazısıyla yazdığı orijinal hali..
iletide yer alan 3. görsel: Mustafa Kemal Atatürk'ün üzerindeki mal varlığını 11 mayıs 1938de resmi olarak verdiği gün gazi orman çiftliğindeyken çekilmiş fotoğrafı..
iletide yer alan 4. görsel: Mustafa Kemal Atatürk'ün üzerindeki mal varlığını 11 mayıs 1938de resmi olarak verdiği gün gazi orman çiftliğindeyken çekilmiş fotoğrafının arkasına salih bozokun el yazısıyla yazdığı not.
isteataturk.com/Kronolojik/Tari...
not: yukarıda yazdıklarımın bir kısmı Atatürk'ün Vedası 1938 adlı kitabın 19. ve 22. sayfaları arasında anlatılıyor..
bu konu özelinde daha detaylı bilgiler ise Ali Güler (Akademisyen) adlı tarihçinin Atatürk ve Beytülmal adlı kitabında yer alıyor..
not-2: Atatürk ve trabzon gezileri için Atatürk Ve Trabzon adlı kitaba da ilgilisi meraklısı bakabilir..
11 mayıs 1938de üzerindeki mal varlığını resmi olarak türk milletine veren Mustafa Kemal Atatürk'ün bu yönde aldığı kararı türk milletine duyuran 12 mayıs 1938 tarihli son posta gazetesi; nek.istanbul.edu.tr/ekos/GAZETE/son...
11 mayıs 1938de üzerindeki mal varlığını resmi olarak türk milletine veren Mustafa Kemal Atatürk'ün bu yönde aldığı kararı türk milletine duyuran 12 mayıs 1938 tarihli akşam gazetesi; nek.istanbul.edu.tr/ekos/GAZETE/aks...
İnönü aşağı yukarı şöyle demişti m.kemale:
Bu serveti nereden kazandıysan oraya bırak. O da öyle yaptı.
Zaten çocuğu yoktu, bir tek kızlardeşi vardı ve o da evliydi.
Ne yani kardeşine bıraksaydı da eniştesi mi yeseydi?
11 mayıs 1938de üzerindeki mal varlığını resmi olarak türk milletine veren Mustafa Kemal Atatürk'ün bu yönde aldığı kararı türk milletine duyuran 12 mayıs 1938 tarihli kurun gazetesi; nek.istanbul.edu.tr/ekos/GAZETE/kur...
11 mayıs 1938de üzerindeki mal varlığını resmi olarak türk milletine veren Mustafa Kemal Atatürk'ün bu yönde aldığı kararı türk milletine duyuran 12 mayıs 1938 tarihli cumhuriyet gazetesi; nek.istanbul.edu.tr/ekos/GAZETE/cum...
şurada yer alan linkte de Mustafa Kemal Atatürk'ün trabzondayken üzerindeki mal varlığını türk milletine vereceğini dile getirdiği an anlatılıyor; koprubasi.gov.tr/ataturk-ve-trabzon
linkteki video da Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 haziran 1937de -üzerindeki mal varlığını türk milletine vermeyi düşündüğü, vermeye karar verdiği- sırada trabzona yaptığı seyahat sırasında kayda alınan görüntülerden; youtu.be/PC6tYkzR4Gk?si=...