2025 7. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2025 18:58
Merhaba arkadaşlar. Hepimize olabildiğince iyi akşamlar dilerim. Bugün malum yaşadığımız deprem felaketinin ikinci yıldönümü. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, kalanlarımıza bağ sağlığı dilerim. Çıplak Hayalet ve Çıplak Kız kitaplarını acaba aynı eserler de farklı mı basıldılar diye düşündüm ama değilmiş. Bu yüzden bir sonraki romanım da Çıplak Kız romanı oldu yazardan. Bazen böyle muhteşem çeviriler oluyor ve ben de saydırmaya devam ediyorum. Bu defa kızdığım konu ise -kitabı okumak isteyenler de görecektir- orijinal ismi The Naked Phantom olarak verilen bu eserin İngilizce baskısı yok. Evet bu da ilginç bir nokta. Umarım ben hatalıyımdır da görmemişimdir. Ama yok, bulamadım. Sekreterimiz Della Street bu defa da Perry Mason’un dikkatini, yeni ortaya çıkan ve gazetelerde de yer bulan ve hayalet olduğu düşünülen bir kadına vermesi gerektiğini belirtiyor. Haberler her ne kadar bu durumla dalga geçseler de işin içinde Perry Mason olduğunda neler olacağına dair merakımız peşimizi asla bırakmıyor. Sonuç olarak parkta dolaşan garip bir kadın var ve bir de parkta bulunan ceset. Bizde de merak, girdik kurguya. Kadının başlarda hafızasını kaybettiğini ve kocasının da katili olduğunu düşündüren pek çok durum var ancak tek sıkıntı bu olayların parça parça karşımıza çıkarılması. Kısa kitaplarda bütünlük yerine bu bölünmüşlük biraz can sıkıyor. Ama bunun aslında yazarın bir mesajı olduğunu daha sonradan öğreniyoruz. Yani Gardner bizlere o önemsiz, boşluk gibi gözüke kısa kısımların bazı ayrıntılar olduğunu yine mahkeme sahnesinde açıklıyor. Yine hikayeye dahil olan Olga Corbin’in Mason’a gelip gazetelere çıkan kadının Eleanor Corbin Hepner olduğunu ve kardeşi olduğunu söylemesi de önemli bir detay. Burada kardeşinin özel bir durumu olduğundan bahsediyor ve evlilik içi 2 hafta evvel yola çıktığını. Acaba günümüzde de özellikle Avrupa ülkelerinde değişik, ilginç gelen evlilik adetleri var mı diye insan merak ediyor. Ve kitap boyu oluşan diyaloglar sonrası ilginç bir soru çıkaracağım ortaya. Hiç var olmayan bir köprüden geçmeyi başaracak mıyız yoksa ilerlediğimiz uçurumun sonuna geldiğimizde var gücümüzle zıplasak da nihayetinde çakılacak mıyız? Mason tutturmuş bir köprü muhabbetinin peşinde gidiyor, Drake de uçurum meselesine kafayı takmış. Benim aklım mahkemede kaldı daha ne kadar uzayabilir diye. Kafalar tamamen karıştı hep birlikte sonucun ne olacağını bekleyip duruyoruz. Aslında kurgunun böyle olması güzel. Basit bir kurgu çıksa karşıma, eminim bu kadar takılmazdım. Ve Hamilton Burger karakterine her vakadan sonra biraz daha üzülüyorum ve bunun nedeni hakkında da hiçbir fikrim yok. Acaba özellikle bu kitabın yazıldığı dönemlerde (1955) okurların tepkisi nasıldı. Bunu özellikle öğrenmek isterdim. Ve son olarak, Hamilton bu defa –neredeyse- başarıyordu dostlar. İncelemeler: #54080005 #81013469 #81346276 #84407532 #85307635 #87829552 #88739286 #89546521 #90897283 #134189056 #262745858 #262953941 #264244614 Okumalar: Amber Denen Kedi Apandisit Arsenik Bir Çift Güzel Bacak Gördüm Cesur Dul Çığlık Çıplak Hayalet Her Kombinezon İçini Göstermez Kabus Kördüğüm Ölen Kim Siyah Otomobil Şantaj Tuzak İçinde Tuzak Hepimize iyi okumalar dilerim..
Çıplak HayaletErle Stanley Gardner · Hayat Yayınları · 196313 okunma