Yaşanmaması gereken her ne varsa onu okuyorum bu kitapta. Yaşar Kemal bu toprakların, Çukurova’nın karanlık geçmişini, kan davalarının o çirkin yüzünü bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermiş.
Bütün bunların sadece kurgudan ibaret olmasını dilerdim ancak bir zamanlar bu vahşeti yaşamış on binlerce belki de yüz binlerce insan vardı bu topraklarda.
Sanki insanlığın amacı öldürmekmiş gibi… Sanki yaşamak, yaşatmak bir suç da öldürmek bir marifetmiş gibi… Öylesine doğal karşılanıyor ki öldürmek, öldürmeyene suçlu gözüyle bakılıyor ne acı…
Gözlerini kan bürünmüş, kan davası güden insanların! Öyle ki yedi yaşındaki bir çocuğu annesinin katili yapmanın peşindeler. Şimdi belki bazılarınız bu yazdıklarımı okurken “alt tarafı kurgu niye bu kadar öfkeleniyorsun” diye düşünüyor olabilir. Ancak kurgu dediğimiz bu hikaye bir zamanlar farklı versiyonlarda yaşandı yaşanıyor ve öyle görünüyor ki yaşanmaya da devam edecek.
Herkesin okumasını tavsiye edebileceğim kısa ama vurucu bir metne sahipti. Tabi konu itibariyle 16 yaş altına okutulmaması gerektiğini düşünüyorum hatta belki 16 yaş bile okumamalı.
Yarınlar ne getirir bilmiyorum ama umarım içinde bolca iyilik, güzellik olur.
Sevgiyle kalın kitap dostlarım