·203 syf.····Okunma: 09 Şubat 2025 16:16 "Üç Gine", Virginia Woolf’un hem feminizmi hem de savaş karşıtlığını ele aldığı, müthiş bir kitap. "Savaşı nasıl önleyebiliriz?" sorusuna cevap aranıyor. Ama bir anda kendinizi başka atmosferde buluyorsunuz. Bana garip gelmedi elbette ki. Zira soru sorışan kişi Virginia Woolf. O da bu soruya doğrudan cevap vermek yerine, kadınların toplumda nasıl ezildiğini, eğitimden ve iş hayatından nasıl dışlandığını anlatmaya başlıyor. Ona göre, kadınlar ekonomik olarak bağımsız olamazsa, zaten bu erkeklerin kurduğu dünyada bir şeyleri değiştirme şansı olamaz. Kendisine bu konularda amasız katıldığım Woolf kadın özgür değilse, barış da mümkün değil görüşünü savunuyor bu deneme/mektuplarında.
Kitapta Woolf, kadınların iş hayatında var olması, eğitime erişmesi ve ekonomik özgürlüğünü kazanması gerektiğini söylüyor. Çünkü savaşları çıkaran, dünyayı yöneten hep erkekler. Kadınların sistemin içinde yer alması, eski düzenin değişmesi demek. Bir yandan da faşizmi eleştiriyor ve erkek egemen toplumun baskıcı yapısını anlatıyor ve diğer yandan buna çözümleri sunuyor ve sonuçlarını anlatıyor. Müthiş, zira sadece ekeştirmekle kalmıyor. Özgürlük, barış ve eşitlik için mücadele edilmezse, her şey olduğu gibi kalacak diye kafamıza vura vura anlatmaya çalışmış.
Konunun önemi şunu gölgede bırakmış biraz. Ciddi anlamda uzatıldığını da düşünüyorum yazıların/mektupların. Haliyle ara ara kopmalar yaşadım okurken. Zaten yazan Woolf olunca böyle bir duruma hazırlıklı olmak lazım diye motive ediyor insan kendini