'Kuran'da Tanrının doksan dokuz adının geçtiğini bilmeyen yoktur; kimileri 'sıfat' demeyi yeğliyor bunlara. Bağışlayıcı, Öç Alıcı, Akıl Sır Ermez, Açıkça Görünen, Her Şeyi Bilen, Son Hükmü Veren, Varlığının Sonu Olmayan... Dinsel geleneğinde doğruladığı bu sayı, meraklı kafalarda, aslında kendiliğinden akla gelen şu soruyu doğurmuştur her zaman: Bu sayıyı tamamlayan, gizli bir yüzüncü ad yok mudur?' (sf.16)
Yüzüncü adın yazdığı söylenen kitabın peşinden giden antika tüccarı Baldassare'nin yolculuğu... Canavar yılının geldiği ve dünyanın sona ereceğine dair bir inanç var bu kitap sayesinde kurtuluş olacağına inanılıyor. Baldassare inanmasa da bu yolculuğa çıkıyor. Bekleyen için her şey işarettir diyor yazar her gittiği yerde başka bir felaket yaşanıyor. Ve hangi inanç olursa olsun sorgulamadan inanmanın ne kadar tehlikeli olduğunu anlatıyor Amin Maalouf
Yazarın okuduğum 6. kitabı diğer kitapları gibi akıcı okuyanı sıkmayan bir anlatımı var tarihe de merakınız varsa sıkılmadan keyif alarak okuyacağınızdan eminim tavsiye ederim iyi okumalar :)
"Bir kitabın varlığını keşfetmek, bir ülkeden öbürüne izini sürmek, sonunda kuşatmak, almak, ona sahip olmak, sırlarını itiraf ettirmek üzere onunla yalnız kalmak, sonra da evimde ona layık bir yer bulmak, işte benim tüm savaşlarım, fetihlerim." (sf.119)