2025 1. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2025 00:07
İstanbul'a hem uzak hem yakın, ziyaretçisi seyrek, vapurun bile sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez uğradığı bir ada, Körburun. Varolmayan bir ada, ancak yazara göre insanların pek hatırlamadığı, turistlerin rağbet etmediği, akıntılar yüzünden teknelerin yanaşmadığı, günde sadece iki vapur seferi yüzünden gidip gelmesi dert olan, İstanbul'un burnunun dibinde ama bir o kadar da uzak bu ada, yeni bir kurgu yaratmak için daha uygundu. Bana kalırsa da hikayenin merkezindeki bu hayali ada, yazarın tam da bahsettiği gibi İstanbul'un geri kalanından uzakta, kendi dünyalarına çekilmiş sakinleriyle birebir örtüşüyor. "Burnunun dibinde hep daha fazlası, daha iyisi var ve sen buraya hapsolup kalmışsın. Uzansan tutabileceğin kadar yakınında sanıyorsun ama tutamıyorsun işte çünkü aslında hepsi çok uzakta." 1960 ile 1990 yılları arasında yaşanan, bireylerin yaşamını derinden etkileyen tarihsel olayların gölgesinde, okuyucuyu kuşaklar ve mekanlar arasında yolculuğa çıkaran uzun soluklu, ancak elime aldığımda adeta içine çeken, su gibi akıp giden bir hikaye. Atilla İlhan Roman Ödülü sahibi. Olaylara her birinin penceresinden bakabildiğimiz zengin karakterleri, birbirine sıkı sıkıya bağlı kurgusu ile kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap oldu, Körburun.
KörburunHikmet Hükümenoğlu · Can Yayınları · 20242,724 okunma