2024 29. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2024 11:38
Çölde göçebe bir yaşam süren Müslüman ve kalabalık bir aile ve bu yaşamdan, çok sevdiği annesinden yaşlı bir adam ile 5 deve karşılığı evlendirilmek zorunda kaldığı için kaçan bir kız çocuğunun hikayesini okuyoruz. Kaçma dediysek normal bir evden kaçış değil bu. Koskocaman bir çölü aşarak hiç bilmediği şehir hayatına kaçmaktan bahsediyoruz. Bu kaçış önce Afrika’daki akrabalarına ordan Londra’ya ordan da Amerika’ya sürüklüyor Çöl Çiçeğimizi. Amerika’da ise adım adım ünlü bir top model haline geliyor. Kitabın ilk kısımları Waris’in ve ailesinin çöldeki yaşamını, çöl hayatının zorluklarını ve göçebe ailelerin inanışlarını anlatıyor. Bu inanışlardan birisi de “küçük kız çocuklarının sünnet edilmesi gerektiği”. Evet, yanlış duymadınız. Kız sünneti. Hatta Waris Dire da bu kız sünnetlerinin Afrika’da hala devam ettiğini ve her sene milyonlarca kız çocuğunun steril olmayan ortamlarda kör jiletlerle sünnet edilerek dikildiğini böylece kızların evlendikleri zaman bakire ve temiz olduklarına inandıklarını anlatıyor. Eğer bir kız ileride evlendiğinde sünnet edilmemişse kirli kabul edilerek baba evine geri gönderiliyor. Bu kitabı da bu inanışın yanlış ve tehlikeli olduğunu anlatmak için yazıyor. Ve bu inanış teknoloji çağı dediğimiz 21. yüzyılda hala devam ediyor. Waris’in özellikle Londra’da yaşayan kuzenlerinin sünnet denilen şeyden haberinin olmamasını, lavaboya girdiklerinde acı çekmeden işlerini görebilmelerini bunun sadece kendine has bir şey olduğunu öğrendiğinde yaşadığı şok ve üzüntüyü kendim yaşamış gibi hissettim. Umarım hala bir yerlerde olan bu inanış son bulur ve Top Model Waris Dirie küçük bir kız çocuğu, güçlü bir kadın olarak çıktığı bu yolda hedefine ulaşabilir.
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201411,6bin okunma
1 +1'leme