Martin Eden
2025 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2025 21:02
Ah martin eden, Ana karakterimiz Martin eden geçimini denizcilik ile sağlayan alt tabakadan genç bir çocuk, bir gün şans eseri Ruth adında üst kesimden bir kız ile tanışıyor ve ona ilk görüşte aşık oluyor. Martim Ruth'un seviyesine erişmek istiyor ve bu yüzden yaşam tarzını, alışkanlıklarını ve eğitim düzeyini geliştirmeye adıyor kendini.Ruth zamanla Martine dersler vermeye başlıyor ve aralarındaki ilişki güçleniyor ancak zamanla Martin aslında imrendiği o burjuva hayatının sandığı gibi olmadığını anlıyor. Spoiler. Martin Eden kesinlikle kendinde bir şeylerin eksik olduğunu düşünen insanlar için yazılmış bir karakter. Kitap boyunca kendini her konuda o kadar yetersiz hissediyor ki bir noktada benim de Martin ile beraber içim daralıyordu. Ruth ise tam bir aptal. Martini takıntı haline getiriyor belli bir noktada ve onu kendi olduğu kişiden uzaklaştırıyor. Kitap boyunca Martin'in azmine hayran kaldım, bir o kadar da Ruth'un saplantısından tiksindim. Sonu beni dumura uğrattı. Kesinlikle beklemiyordum ve şahsen beğenmedim. Kitap boyunca hiç vazgeçmemiş bir karakterin kitabın sonunda intihar etmesi bana kitabın bitmesi için yapılmış bir hamle gibi hissettirdi. Ancak bir yandan da "O kitaplar yazılmıştı". Beklentileri çok yüksek olduğundan belki de Jack London, Martin Eden'nın yaşadığı hayal kırıklığına tek çözüm olarak bunu sunmuştur, bilemeyiz.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,8bin okunma