2025 22. kitabı
Oldukça ağır ilerleyen bir kitaptı. Betimlemeleri uzun uzun anlatımları biraz canımı sıktı diyebilirim. Kitap sonlara doğru harekete geçti.Fransız edebiyatının genel olgusu bu sanırım yine bir yasak aşk, balolar,kontlar düşesler kim kiminle nerede ne zaman belli değil vs.. . Fransız edebiyatına yeni başlayacaklar için bu kitaptan başlamalarını önermem. Bir kitapta bir kişinin farklı karakter/isimlerle adlandırılmasını sevmiyorum olaydan kopuyorum ciddi anlamda kafa karışıklığına yol açıyor. Mesela; Blanche- henriette-mortsauf 3 farklı karakter gibi duruyor ama bunlar aynı kişiler. Beynimi yaktın beynimii.. Ne anlatıyor? Çocukluk döneminde ailesi tarafından görmezden gelinen, yurtlarda büyümüş Felix’in, baloda karşılaştığı ve aşık olduğu kendisinden yaşça büyük evli bir kadına olan imkansız aşkı diyebiliriz.Felix’in fedakarlıkları ve mücadelesini ne kadar da platonik bir aşk olarak tatlılaştırılsa da bana göre sapıkça ve sapkınca bir ilişki serüvenini anlatıyor.Sonra zaten hayatına biri giriyor ve sevdiği kadın yani vadideki zambağım diye nitelendirdiği kadın bu ilişkinin haberini alıyor. Sonrası da malumunuz bildiğiniz üzere hakkın rahmetine kavuşuyor. Şahsi olarak rahatsız olduğum bir başka hususta; Hanriette karakterinin sürekli “beni teyzen gibi sev” diye belirtmesi. Ne saçma.. Kafamda deli sorular acaba Felix karakteri; Balzac mıydı? Kendi hayatını bu şekilde bize mi anlattı diye düşünmedim değil. Kont karısı ile Felix’in aşkına nasıl bu kadar sessiz kalabildi?
İnceleme
Vadideki ZambakHonore de Balzac · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202553bin okunma
4.014 Gösterim
Kostum geldim incelemeni hortlatmaya😅 kont şey demiş " oğlun gibi sev" k şarla izin veririm. Tövbe estağfurullah. Kont bir yerde felix'e diyor ya; sana yaptığı kadınlığı bana yapmıyor. 🫣 ama öldü işte kimseye yar olmadı 🥲 ay çok etkisinde kaldım ben bu kitabın 😅 geçer inşallah 🤣
Ahahaha 🤣 Yukarıdan incelemeni beğendi diye bildirimler geliyor ben de diyorum inceleme mi yazmıştım diye bir afalladım 😅 Felix’i de bugün sövgüyle andığımıza göre görev başarıyla tamamlandı. Rahmetli de pek hızlıydı canım 🤣
Felix anne sevgi ve şefkatinden mahrum büyümüş, Henriette 'nin anaç davranışları onu bu kadar ona bağlı kıldı diye düşünüyorum. Emeğinize yüreğinize sağlık👌 ☕🌹🤗
@EBruhaLa Sanırım çiçekleri çok seviyor kitabın adından da belli :)
Ortaokulda okumaya çalışmıştım bende yarım bırakmıştım neyime güvenip o yaşta okumaya çalıştıysam 😅 Biraz daha sonra okuyayım ben o zaman en iyisi kaleminize sağlık :)
Firdevs Ç Senin okudukların da gözümden kaçmıyor sıkı takipçinim keyifli okumalar :)
Fransız edebiyatında genç yaşlı kadın erkek başka bir sevgili olayı çok doğal bir durum sanki
Felix karekteri Balzac'a benzetmek biraz daha soyut ve dolaylı olur , ama Felix'in, özellikle idealist ve hayalci özellikleri, Balzac'ın gençliğindeki hayata ve aşka olan bakış açısını yansıtıyor olabilir :)
Cihat teşekkür ederim beyefendi :)