Beni Asla Bırakma
2025 7. kitabı
Okunma: 01 Mart 2025 23:33
Bazen yaşanmış olanlar ve dahi yaşanmamış olanlar bir yumru olur, insanın boğazına düğümlenir. Yutsan yutulmaz, konuşsan söze gelmez, gözlerden yuvarlanıp dökülür sessizce. Kitabın sonlarına doğru işte böyle bir acı çöker üstümüze. Üniversitedeki edebiyat hocamız Sayın Bilal Kırımlı bir dersimizde bize şöyle demişti : İnsanoğlu bu dünyada nefis yemeklerle dolu, mükellef bir sofraya oturtulmuştur.Tam karşısına da vahşi ve ölümcül aç bir kaplan… İnsana, sen dilediğince ye iç bu sofradan; zevk al denmiştir fakat yemek bitince kaplan da insanoğlunu yiyecektir. Hal böyleyken yine de insanın yediklerinden zevk alması ve mutlu olması beklenmektedir. Hailsham okulunda durum bundan da vahimdir. Buradaki öğrenciler spor ve sanatla yoğrularak yetiştirilir, tüm ihtiyaçları karşılanır ve iyi bir eğitim alırlar. Hafta sonları gidecekleri bir evleri ve geçmişleri yoktur. Onlara sürekli çok özel oldukları hatırlatılır ve bedenlerine çok iyi bakmaları gerektiği söylenir. Fakat bahçe duvarının ötesine çıkıp gönüllerince dolaşamazlar, bir işe girip çalışamaz, meslek edinemezler. Gönüllerince sex yapabilirler, sevip aşık olabilirler ama evlenip eş olamazlar. Çünkü onlar vakti gelince organları bağışlanmak üzere üretilmiş klonlardır. Nobel ödüllü Japon yazar Kazuo ISHIGURO’nun akıp giden hüzünlü satırlarında yaşamları ellerinden alınmış ruhların yarım kalan hikayesini okumanızı isterim.
Beni Asla BırakmaKazuo Ishiguro · Yapı Kredi Yayınları · 202512,2bin okunma