Parma Manastırı: Tutkular, Siyaset ve Hayal Kırıklıkları
2025 27. kitabı
Okunma: 07 Mart 2025 13:58
Stendhal’in Parma Manastırı romanını sonunda bitirdim. Açıkçası, kitabı çok sevdiğimi söyleyemem ama kesinlikle ilginç ve düşündürücü bulduğumu itiraf etmeliyim. Okurken hem sürüklendiğim hem de zaman zaman yorulduğum bölümler oldu. Yine de dönemin atmosferini ve karakterlerin psikolojisini derinlemesine işleyişi açısından başarılı bir eser olduğunu söyleyebilirim. Romanın merkezinde Fabrizio del Dongo var. Kendi hayatını kahramanca bir serüven gibi hayal eden ama gerçeklerle yüzleştiğinde beklentileriyle çelişen bir karakter. Onun hayatı, özellikle gençliğinin getirdiği hayalperestlik ve politik oyunların ortasında sıkışıp kalışı bana biraz trajik geldi. Napolyon’un izinden gitme hayalleri kurarken, kendini Parma’nın siyasi entrikaları içinde bulması ve sonunda manastıra çekilmesi… Aslında başından sonuna kadar bir “olamamak” hikâyesi diyebiliriz. Kitapta en çok ilgimi çeken şeylerden biri, siyaset ve tutku arasındaki gelgitler oldu. Saray entrikaları, güç mücadeleleri, karakterlerin zaman zaman zekice hamleler yaparken bazen de tamamen duygularına yenik düşmesi… Özellikle Fabrizio’in halası Gina Sanseverina, bence kitabın en güçlü karakteriydi. Onun Fabrizio’e duyduğu sevgi, Parma’daki konumu ve aşk hayatı, hikâyeye büyük bir derinlik katıyordu. Ancak, kitabın temposu zaman zaman düştü. Bazı bölümlerde olayların çok ağır ilerlediğini ve fazla detay verildiğini düşündüm. Bir noktada kendimi “Tamam, bunu anladık, hadi biraz ilerleyelim artık” derken buldum. Ama yine de Stendhal’in psikolojik betimlemeleri ve karakter analizleri etkileyiciydi. Özellikle aşk, güç ve bireyin toplumsal baskılar karşısındaki mücadelesi gibi konular çok iyi işlenmişti. Son olarak, Parma Manastırı edebi açıdan kesinlikle değerli bir roman. Beni tamamen içine çekmese de karakterlerin derinliği ve olay örgüsündeki sürprizlerle ilgimi canlı tuttu. Tarihi arka planı, bireyin toplumla çatışmasını ve tutkularının peşinde giderken yaşadığı hüsranları görmek açısından okunmaya değer bir eser. Ama “akıcı bir roman mı?” derseniz, o konuda biraz kararsızım. Eğer sabırlı bir okursanız ve tarihle iç içe geçmiş, derinlikli karakter analizlerini seviyorsanız, bu kitap sizi tatmin edebilir. Ama hızlı ilerleyen olay örgüleri ve yoğun aksiyon beklentisi içindeyseniz, zaman zaman sabrınızı zorlayabilir. Yine de, okuduğuma pişman değilim; edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip olan bu eseri deneyimlemek güzeldi.
Parma ManastırıStendhal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,194 okunma