Kaotik bir bilinçaltı rüya romanı. Eserdeki karakter gibi varamadığınız noktalar için ruhunuzu sıkan, konuşamadığınız daha doğrusu ağzınızı açtığınız ama sesinizi çıkaramadığınız, varış noktanıza bir türlü ulaşamadığınız rüyalarınızı bir düşünün ve bu rüyaların bize bıraktığı huzursuzluğu kitabı okurken hissetiğinizi düşünün.
Yazarı ilk kez okuyacaklar için kesinlikle sonralara koyulması gereken bir kitap. Önce yazarın kusursuz akışta ilerleyen eserleriyle başlamalı yoksa o günlerin hatırına demeden sabırsızlıkla ilk seksen sayfada bırakabilir romanı elinden.
Okurken zaman bükülmeleri, baş karakterin bulunmadığı mekanlarda konuşulan diyalogları dışarıdan duyabilmesi ve hatırlayabilmesi, tanımadığı kişilerin tanıdık gelmesi hatta ailesi olması. Başlı başına her karaketer ve olayıyla avunamadığımız rüyalardan biri hatta hayatımızın özeti belki de.
Kendime sakladığım sayfalar dolusu görüşlerimi buraya yazmak kitabın büyüsünü bozmak gibi olacağından burada kesiyorum ve tespitleri okurun keşiflerine bırakıyorum. Şuraya da iki alıntı bırakıyorum ki ne kadar hayran kaldığım anlaşılsın.
#k:17588kazu Kazuo Ishiguro