Cahil Filozof - Voltaire
2025 32. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 23:44
18. yy Fransız Devrimi ve Aydınlanmasının öncülerinden olan Voltaire, "Etrafımı saran her şeyin kölesi olan ben, işe kendi kendimi aramakla başlıyorum" ve “Sen kimsin? Nereden geliyorsun? Ne yapıyorsun? Ne olacaksın?" sorularını sorduktan sonra Platon, Aristo, Descartes, Spinoza, Leibniz, Locke gibi bir çok düşünürün tezlerini ele alarak kendi ve diğer filozofların cehaletini sorgulamıştır. Kitabına "Cahil Filozof" adını bu yüzden verdiğini düşünüyorum. 68 sayfa olan Cahil Filozof her sayfada yer alan dipnotları da hesaba katarsak muhtemelen en fazla 40 sayfa civarında, aynı gün içinde bitirilebilecek, hacmi az içeriği yoğun, akıcı ve keyifli bir kitaptır. Voltaire kitabı 70 yaşından sonra en bilge haliyle yazdığı için felsefe alanındaki önemli eserlerdendir. Belli bir olay örgüsü olmadan 56 başlık altında ahlak, siyaset, din, ateizm, Hristiyanlık, özgürlük gibi bir çok konuyu kısa kısa bölümler şeklinde fazla derinlere girmeden ele almıştır. Kısa felsefe kitapları sevenler için biçilmiş kaftan :D "Düşüncelerine katılmıyorum. Ama senin düşüncelerini savunma hakkını sonuna kadar savunurum." sözünün sahibi olan Voltaire, felsefe alanında bir çok eser vermiştir. Cahil Filozof, felsefeyle tanışmak isteyenler için kısa ve anlaşılması kolay olduğu için ideal bir kitaptır. Ayrıca filozoflar genellikle ateist olur Voltaire, Tanrı inancı olan bir düşünür olmasından dolayı da felsefeyle arasını düzeltmek isteyenler için bir fırsat olabilir :D Kitaba 7.9/10 Puan veriyorum.
Cahil FilozofVoltaire · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20203,222 okunma
3.566 Gösterim
Neyse ki filozoflar içinde Tanrıya inandığından ötürü bir tık gözümüze girdi Voltaire 😄 Ayrıca Düşüncelerine katılmıyorum. Ama senin düşüncelerini savunma hakkını sonuna kadar savunurum sözüyle de insanın fikirleri uyuşmasa bile her düşüncenin ortaya atılması gerektiğini ve bunu savunma hakkının olduğunu düşünmesi, kişinin hak ve özgürlüklerinin ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıyor. Bu düşüncelerinden dolayı sevdim Voltaire 😄 Kaleminize sağlık hocam kısa bir kitap için özetleyici bir inceleme olmuş 👌☺️ Okuma listeme ekledim🤞
♛hakan♞kutlu♛
Teşekkürler Hocam 😊🙏 Tanrıya inanması benim içinde geçer akçe oldu. Seviliyorsun Voltaire 😄
Rahmetli tanrıya inanmadan insanları severdi nur içinde yatsın😂 7.9 çok kritik puan neden 8 değil mesela diye insan bi düşünmüyor değil😊😂
♛hakan♞kutlu♛
Demet çok mantıklı bende sebebini öğrenmiş oldum teşekkürler 😂😂
Voltaire aydinlanmada ve skolastik din anlayışının yerle bir edilmesinde zirve bir isim. Voltaire ve Aydınlanma kitabını okuyunca mest olmuştum. Voltaire her yönüyle anlatan bir kitap olduğu için de efsaneydi. Server Tanilli farkı.. Emeğine sağlık...
Eyvallah Üstat ✨